837853_price_tag.jpg

Image by Shlomit Wolf

Вчера четох интервю в ProBlogger с Aaron Wall, авторът на SEO Book. На въпроса коя е най-добрата статегия за изграждане на линкове, той само отговори – „създаване и раздаването на безплатен софтуер“. Това ме накара да се замисля за култа на безплатното в интернет.

Всеки ден хората търсят безплатно в интернет – безплатен софтуер, безплатна информация, безплатни уеб инструменти, безплатен хостинг и безплатни домейни – всичко, освен безплатен обяд. И когато намерят нещо наистина полезно и безплатно, те имат голяма склонност да го покажат на своите приятели. Дори на своите посетители, когато са уебмастъри, или блогъри.

Блогърите имат голяма склонност да линкват към безплатни ресурси. Включително и аз (вземете статията ми за Website Grader като пример). Затова когато ние намерим полезен и безплатен инструмент, ние почти винаги ще го споделим с читателите си – защото искаме да сме им полезни.

Ако вие сте създал(а) нещо безплатно и настина полезно, резултатите най-вероятно са ви познати – блогове, форуми, портали, лични сайтове и т.н. Получавате огромно количество еднопосочни линкове (линкове към вашия сайт, без вие да линквате към другите). Освен това получавате и огромно количество посетители, от които можете да изкарате пари.

Защо всички обожаваме безплатното?

  1. Още от малки научаваме, че „безплатен обяд няма„. Баща ми винаги натрапваше, че каквото е безплатно – то не струва. Не само в буквалния смисъл. Но още повече обичаме да противоречим на собствените си убеждения.
  2. Понякога не можем, или не желаем да си позволим платеното. Сайтът ImageChef стана хит сред тинейджърите, защото повечето от тях не могат и не искат да научат как да правят собствени изображения. Но сайтът го прави – безплатно! Поне за аватари по форуми и сайтове за общуване.
  3. Факт е, че можете да привлечете огромно количество посетители само с думата „безплатно„. Обикновеният интернет потребител обожава тази дума. Защо – не мога да ви обясня, но се възползвайте. Като бонус ви давам този прост съвет – никога не пропускайте добра възможност. Особено в интернет като уебмастър.

Обобщено казано: когато раздавате нещо безплатно, вие получавате добро количество линкове, които обикновено не бихте могли да съберете. Възползвайте се.