gamescon

Националната Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия в партньорство с клъстера КреаТех България

На 21-ви август 2024 в Кьолн започна най-известното шоу-изложение за игри Геймском. Геймъри от всяка точка на планетата с вълнение очакват събитието цяла година. България пионира с национален щанд с над 10 компании за разработка на игри. Сред тях са Incineration Productions, Kipi Interactive, The Sixth Hammer, TDB Play, Elando, Chase a Cloud, VertexBee, Dreamtech, Punchev Group. Нашенците представят дема на своите последни oзаглавия както за компютри, така и за конзоли.

Държавата подкрепя за първи път толкова силно сектора чрез субсидия от ИАНМСП в партньорство с КреаТех Клъстер България. С това страната ни дава сериозен залог за поставяне на родната индустрия на глобалната карта на едни от най-успешните територии в развлекателния сектор.

„Гейминг индустрията е мултимилиардна на глобално ниво и силно развиващ се сектор. Гейминг компаниите са експортно ориентирани по презумпция и ние подкрепяме българските такива, защото вярваме, че те имат своето място на световната сцена, генерират висока добавена стойност за икономиката ни, създават работни места. Секторът е поле за иновации и технологично развитие, особено в областта на графичната обработка, изкуствения интелект и виртуалната реалност. Бидейки част от креативните индустрии, гейминг секторът може да има и още допълнителен принос за страната ни в сферата на културата, туризма, образованието и развиването на умения.”, коментира Изпълнителният Директор на ИАНМСП, д-р Бойко Таков.

spellpunk

“След успеха на КреаТех Съмит 2023, 2024 успяхме да задълбочим партньорството си с ИАНМСП като организирахме първото национално участие на България на международното специализирано изложение в гейминг индустрията – Gamescom in Cologne. Сектора производство на видео игри е водещ сред секторите в Креатех Клъстер България ( представен с близо 3% в БВП на България) и с едни от най-големи шансове за експанзия на международните пазари. В България има толкова много талант и експерти в сектора. За нас е ключово да създаваме наши собствени игри и съдържание което да налагаме навън, а не да сме в ролята на аутсорсинг партньор на големите гиганти в сектора”, добавя г-жа Геновева Христова, председател на КреаТех Клъстер България.

Тази година играта, която ще представи страната на онлайн на страницата на Gamescom, e разработената от Incineration Productions екшън мултиплеър игра – SpellPunk VR. Арт стилът на играта наподобява комикс, а начинът, по който се играе, е иновативен за жанра. По време на игра, играчите рисуват магически символи във въздуха с ръцете си и когато нарисуват правилния символ, активират съответната магия, чрез която се дуалират със своя опонент. Музиката зад SpellPunk VR е написана от световноизвестния композитор на филми и видео игри – Пенка Кунева. Родена в София и емигрирала в Америка, за да преследва мечтите си, тя е сред най-ценените таланти в Холивуд. SpellPunk VR е достъпна за Valve Index, HP Reverb G2, сериите на HTC Vive и Vive Cosmos, сериите на Oculus Rift, както и за сериите на Oculus Quest през Oculus Link и може да бъде разгледана и закупена в Steam или в Viveport, както и да бъдe игранa в над 700 VR клуба по целия свят