pexels-mikhail-nilov-8654233

Синдромът на аутизъм няма лечение, а стандартното му третиране въздейства предимно върху поведението на пациента, с бавни резултати. Това насочва лекарите да търсят алтернативни методи за третиране на това заболяване, с цел да помогнат на децата, които страдат от него. Барокамерата, позната още като хипербарна камера, е установена от учените като такава алтернатива, която показва добри резултати при третирането на това заболяване.

Какво представлява лечението в барокамера?

Барокамерата е уред, който помага за възстановяване при множество заболявания.

С негова помощ се извършва хипербарна оксигенация или HBO терапия. При нея тялото е поставено под по-силно налягане, подобно на това при водолазите на 10 метра и подсилен кислород, който организма да диша. Тази комбинация спомага за по-лесното достигане на елемента до всички засегнати тъкани и им помага по-бързо да се възстановят.

Подобно лечение се извършва с барокамера в HBO Medical Support Center – Стара Загора, където обучен екип от специалисти следи състоянието на пациента.

Сесията протича неусетно и спокойно, като някои от пациентите заспиват по време на сеанс. В оборудването не се допускат телефони и други електронни устройства, които могат да се повредят заради високото налягане. Затова има поставен специален телевизор, на който може да се гледа филм. Позволено е внасянето на бутилка с вода, при условие че тя не е запечатана.

Терапията с хипербарна камера помага при третирането на проблеми в аутизма, като  лекуване на проблеми при възпаление на мозъка и подсилване на кръвооросяването в ключови зони на мозъка.

Как кислородната терапия в барокамера помага при деца с аутизъм?

Изследванията сочат, че един от основните фактори за развитие на разстройство от аутистичния спектър е невровъзпалението на мозъка. След десетилетия изследване на аутизма научният свят стига до консенсус, че тази анормална имунна функция има значителна роля в развитието на това заболяване.

Това невровъзпаление води до намалено мозъчно кръвообращение, а то – до ограничени когнитивни способности, проблем с концентрацията, комуникацията и социалните взаимодействия.

HBO терапиите помагат за повишаване на количеството кислород, което се пренася през кръвната плазма и се смесва с тъканите на мозъка.

Лечението в барокамера спомага и при поведенческите проблеми на децата с аутизъм. То води до намаляване на възпалението и подобряване на движението и познанието. Благодарение на тази терапия много деца със синдром на аутизъм имат намалени поведенчески проблеми и подобрена спонтанна комуникация.

Изследвания

Проучване на д-р Дан Росиньол, публикувано в медицинския журнал “Pharmaceuticals” през 2009г, разглежда ефекта на лечението с кислород чрез барокамера върху деца с аутизъм.

Той и екипа му са наблюдавали въздействието на хипербарна оксигенация върху 62 деца с аутизъм на възраст между 2-7 години. Те са били разделени на две групи, като едната е била третирана с 1,3 atm (атмосфера – мерна единица за налягане) и 24% кислород – група за лечение, а другата с 1,03 atm и 21% кислород – контролна група. Резултатите са се измервали с общото клинично впечатление (ОКВ), анкета за аномално поведение (ААП) и анкета за оценка ефективността на лечение на аутизма (АТЕС).

След 40 сесии от по един час д-р Дан Росиньол установява повишение в ОКВ при 9 от 30 деца в групата за лечение или 30%, които той оценява като “много подобрени”. При 24/30 от тях, или 80%, се е наблюдавало подобрение на възприемчивост на езика и зрителния контакт.

Според ААП групата за лечение са установени значителни подобрения в хиперактивността, речта и намалена раздразнителност на децата.

Той записва в АТЕС, че групата за лечение има значително подобрение в когнитивно осъзнаване.

В заключението си д-р Дан Росиньол и екипа му записват, че децата с аутизъм, които са получили хипербарно лечение в барокамера с 1,3 atm и 24% кислород за 40 сесии по час са имали значително подобрение в цялостното си поведение, започнали са да развиват социална възприемчивост, комуникация и когнитивно съзнание.

 

Множество други проучвания също сочат, че лечението с кислород в барокамера може да помогне за облекчаване на симптомите на аутизъм както при деца, така и при възрастни. HBO терапията може да подобри когнитивните им способности, комуникационното им поведение и да спомогне за леки двигателни умения, чрез увеличаване на циркулацията на кислород към мозъка.