Dimitar Dimitrov

Димитър Димитров е IT предприемач с над 25 г. опит в областта на технологиите и телекомуникациите. Той е иноватор и визионер в сферата на Интернет на нещата и приложението им в системите за умен дом.

Димитър създава първата си софтуерна компания още в гимназията, а през 2014 г. основава Алтерко, която днес е една от водещите европейски IoT компании с фокус върху смарт иновациите, улесняващи живота на съвременния потребител. Алтерко оперира на европейския, американския и азиатския пазар с партньорска мрежа в над 100 страни, и е единствената българска компания с директен двоен листинг на БФБ и Франкфурстката борса. Нейните акции се търгуват на БФБ от 2016 г., като от тогава цената им се е повишила с 1100%.

Особено впечатление прави и персоналният подход на Димитър спрямо клиентите – компанията има голяма фен група във фейсбук, която той лично менажира и ежедневно отделя време да разговаря с фенове от цял свят.

Въпрос: Интересува ли се българинът от технологичните решения на умните домове?

Отговор: Да, интересът на българите към автоматизацията не само на дома, но и на офиса расте, макар и с по-бавни темпове от тези в Централна Европа и САЩ, но расте през последните години. 

Въпрос: Кои са факторите, допринасящи за нарастващия интерес на българите към този тип иновативни решения?

Отговор: Основната причина са нарастващите енергийни разходи, които автоматизацията на дома и офиса определено може да оптимизира. Потребителите имат нужда да разберат откъде идват основно техните разходи, защото получаването на сметка за ток, вода или газ в края на месеца не предоставя достатъчно добра информация за потреблението. Автоматизацията първо дава възможност за мониторинг или наблюдение на консумацията в реално време. Второ – чрез автоматизацията потребителите могат да направят така, че домът им да се настройва автоматично по техния график с цел минимизиране на излишно изразходваната енергия. Например, когато отсъстват от дома си,  поддържаната температура от радиаторите да е по-ниска и автоматично да се повишава малко преди да се приберат. Също така могат да получават информация дали някой от електроуредите консумира много повече енергия от очакваното. Например така наречените печки „духалки“ са изключително подценяван генератор на разход – те изразходват за час толкова електричество, колкото понякога цяло домакинство за ден. Устройствата на Shelly правят възможно потребителите да оптимизират работата дори на подобен тип опростени уреди. 

Друг важен фактор за нарастващия интерес е по-голямата потребителска информираност. Клиентът вече знае, че за да се автоматизира един дом или офис, не е нужно да се правят кардинални промени, да се разбиват стени, да се правят големи инвестиции и т.н. Ние сме известни именно с устройствата, които могат да се използват за изграждането на умен дом при вече съществуваща стара сграда, къща или апартамент, тъй като при инсталирането им не се налага смяна на окабеляването. Устройствата ни от линията Shelly са достатъчно миниатюрни, за да влязат зад вече съществуващите ключове и контакти, като по този начин ги правят умни и управляеми отдалеч.

Въпрос: Кои са системите, които най-често се автоматизират в българските домове?

Отговор: Има две групи хора, които основно се насочват към автоматизация на дома. При първата група хората наблягат по-скоро на презентацията или визуалния ефект от автоматизацията и тук осветлението е основният фокус при автоматизация. Докато другият тип потребители се стремят главно към гарантиране на сигурността на дома и оптимизиране на разходите и тук водещи са автоматизацията на електроуреди и отоплителна система.

Въпрос: Какви са ползите от това домовете ни да стават все по-умни и свързани?

Отговор: Един умен дом би трябвало да усеща, да анализира и с помощта на изкуствения интелект да избира най-добрата обстановка за своя собственик. Умният дом е като още една душа вкъщи, която мисли и прави така, че собствениците да се чувстват комфортно, приятно и сигурно. Освен удобството от това да живее в умен дом или офис, основната полза от автоматизацията е оптимизацията на разходите. Това постепенно се превръща и във фактор номер едно за потребителя.

Въпрос: От какви общоприети протоколи и стандарти се нуждае тази сфера?

Отговор: Пазарът на устройства за умен дом е доста разнообразен, но тенденцията е да върви към стандартизация. В това отношение най-голяма роля и значение има съвместимостта на брандовете с други, по-масови смарт хоум системи и гласови асистенти като например Google Home и Amazon Alexa. Брандовете, които имат възможност да се адаптират към начина на живот на своите потребители вместо да се опитват да направят точно обратното и да ги ограничат в собствената си екосистема, са брандовете, които ще оцелеят и ще продължат да се развиват. 

Въпрос: Възможно ли е домашната автоматизация да се превърне във водеща тенденция при новото строителство в страната ни?

Отговор: Да, възможно е, като вярваме, че актуалната икономическа ситуация ще окаже силен натиск този процес да се ускори, тъй като автоматизацията отдавна не е просто скъпо удоволствие, което наблюдаваме във филмите. Тя е необходим процес, за да улесним ежедневието и бизнес операциите и да оптимизираме разходите. Малко известен факт е, че много уреди и системи в домовете и офисите ни използват повече енергия, отколкото им е необходима. Предпоставките за това могат да бъдат много –  забравени включени лампи и климатици, които харчат повече енергия отколкото трябва. Тук на помощ идва интелигентни устройства за автоматизация като тези от нашата линия Shelly, които могат да помогнат на клиентите да оптимизират потреблението на енергия у дома и в офиса осезаемо.

През септември м.г. компанията ни представи професионалната линия Shelly Pro, която е за първоначално вграждане в инсталациите на нови сгради и обекти. Тя е предназначена не само за крайни потребители, а и за строители, за мениджъри на офиси и сгради, дори и за градове, които биха искали в самата си основа да заложат да са „смарт“. Продуктите отговарят на специфични изисквания и покриват индустриалните стандарти. 

Въпрос: Какви цели си поставя екипът на Вашата компания до края на годината? Планирате ли нови продукти в сферата на домашната автоматизация?

Отговор: Горди сме, че Алтерко се утвърждава като символ на иновативна компания, която успява да покори международните пазари. Но ние знаем, че по пътя ни стоят още много цели за постигане и не смятаме да спираме дотук. Истински се вълнувам за всички неща, които ни предстои да постигнем заедно. Основен фокус за нас в момента е разработването на енергийно-ефективни устройва за дома и офиса от линията Shelly, като това е част от амбициозния план на Алтерко да постигне темп на растеж от 43% до края на годината, както и да влезе в топ 10 на водещите IoT компании на европейския пазар. 

Наскоро представихме 6 нови Shelly устройства за дома и офиса. Две от тях – интелигентният сензор за температура и влажност Shelly Plus H&T и сензорът за движение със съвременен дизайн и включени сензори за светлина и температура Shelly Motion2, са вече в продажба. Смарт сензорите играят важна роля при домашната автоматизация, като помагат за подобряване на енергийната ефективност. С тях и на база на нуждите си, клиентите могат да оптимизират потреблението си на електроенергия или отопление, когато те са контролирани от други интелигентни превключвателни устройства.