Umoteka-1

Събитията от поредицата Умотека са насочени към решаване на някои от най-значимите проблеми на работещите хора днес, като прегарянето и липсата на достатъчно свободно време. В добавка те могат да повишат скоростта на четене, възприемане, памет и креативност с между 30 и 50 процента

 

Смесване на забавлението и подобряването на продуктивността – това е концепцията на т.нар. дискотеки за ума от поредицата Умотека. Събитията ще се проведат в София на 16 май и във Варна на 5 юни, обединявайки хора на всякаква възраст, които искат да намалят стреса от работата и да станат по-ефективни в ученето. Те са базирани на метода Сугестопедия, създаден от българин и добил популярност в целия свят. Целта е в състояние на релаксивна концентрация да се постигне много по-лесно усвояване на нова информация.

Гостите на Умотека ще имат възможност по един забавен начин – чрез ролеви игри и музика – да повишат петте си показателя за продуктивност – скорост на четене, ниво на възприемане, памет, креативност и концентрация с около 40 процента. Освен това те ще научат, как да се фокусират в своя Приоритет и как да намалят нивото си на стрес. И в крайна сметка – как да бъдат по-продуктивни в работата и в ежедневието си, като същевременно имат повече свободно време и се предпазват от прегаряне. Не на последно място, те ще се запознаят с други смислени хора като тях, изграждайки заедно общност, която споделя ценностите на личностното развитие.

Събитията се организират от компанията Meta Reading, чийто основател Димитър Караманчев е обучен лично от създателя на метода Сугестопедия проф. д-р Георги Лозанов през 2012 година. Караманчев е автор на системата Meta Reading и има зад гърба си над 200 курса с повече от 2000 курсисти и резултат средно 300% повишение на петте основни когнитивни показателя. Съосновател е на две софтуерни компании, както и на клуба по предприемачество Start It Smart.

Umoteka-3

Една от ключовите цели на събитията Умотека е да се преборят с бича на съвременния работещ човек – прегарянето или така наречения burnout. Едно явление, което е все често по-срещано сред дейните и творчески личности, но и сред учениците и студентите. Участниците в дискотеките за ума ще научат каква е неочевидната причина за прегряването, как да изградят хармонична психо – хигиенична система за умствен труд и да поддържат състояние на оптимална „приятна продуктивност“.

Средните резултати от досегашни събития на компанията показват 25% повишаване на паметта на участниците, 62% повишение на креативността, както и с 43% по-добри резултати. Една от причините за тези впечатляващи резултати е практическата ориентация на събитията, включваща ролеви модели, създаване на герои, кратки игри – предизвикателства и цялостната приятна атмосфера. За настроението на гостите в София ще се грижат диджеите Любомир Балабански, Анна Симова, Ивета Ленева и Димитър Савов, както и въздушните акробати Адриана Колева, Константина Тафраджиева. Дори храната ще бъде насочена към подобряване умствените показатели и включва метасадвичи в Златна Пропорция, коктейли с мате, шотове с колаген и приятелски за мозъка хранителни добавки.

Двете събития са почти разпродадени, а билети могат да се закупят от тук. Родителите на тийнейджър могат да дойдат заедно с него с един билет.

Благотворителността е важен елемент от Умотека. Всяко събитие от поредицата подкрепя народни читалища, които продължават да имат ключова роля за развитието на малки и големи и да са важен център на знания. Подкрепата включва закупуване на книги, изграждане на библиотеки, създаване на детски литературни клубове и др.