apple

Apple обяви ново хардуерно събитие, което ще се проведе на 10 ноември и се очаква да бъде фокусирано върху новите лаптопи с процесор Apple Silicon. Според слуховете, компанията ще пусне три лаптопа, захранвани от чип, подобен на този на iPhone 12. Това ще са 13 инчовите MacBook Air и MacBook Pro и 16 инчовия MacBook Pro, които вече са в процес на разработка. Apple проектира и нови настолни компютри с Apple Silicon, които обаче не се очакват на събитието.

Компанията произвежда собствени процесори за мобилни устройства от серията А, които винаги изпреварват конкуренцията. Всъщност тези чипове започнаха да превъзхождат и MacBook в тестовете тестове през последните години. Това доведе до спекулации, че Apple работи върху по-мощни чипове за MacBook, а тази година компанията официално го обяви през лятото, като заяви, че ще премести цялата си гама Mac към ARM процесори, но процесът ще отнеме няколко години.

Според източници на Bloomberg, Apple увеличава производството на три MacBook, които ще работят с варианти на процесора на iPhone 12, което предполага, че проектът е достатъчно зрял, за да захранва и Pro лаптопите, които обикновено се купуват от по-взискателни потребители. Всъщност, според слуховете, по-малките модели лаптопи са по-напред в производството от 16 инчовия и със сигурност ще ги видим по време на онлайн събитието другата седмица. Освен вътрешните промени в чипа, не се очакват значими разлики в дизайна на машините. Bloomberg твърди, че първите Mac процесори ще са базирани на чипа А14, като ще осигурят подобрена енергоефективност, в сравнение с тези с Intel процесори.

Докладът отбелязва още, че новите чипове ще разполагат с проектирани от Apple графични процесори и процесори за машинно обучение, подобно на тези за iPhone. Компанията работи и върху настолни компютри с чип А14, включително iMac и Mac Pro, като изглежда, че дизайнът на ARM Mac Pro ще е същия като сегашния, но на половината като размер.