office-8780133_1280

За да практикува легално дейността си човек или екип от хора, законодателството изисква извършването на регистрация на фирма. Това е процедура, която може да се извърши много бързо, в рамките на няколко дни, но изисква широк набор на задължения и действия. Научете повече за процеса по регистрация на фирма и по какъв ред се осъществява това, споделени от екипа на счетоводна къща Polejanov.

Какви документи ще ви бъдат необходими?

Като най-важни за регистрацията на предприятие се окачествяват учредителен акт/ учредителен договор, в зависимост от избраната правна форма и споделеността или липсата на споделена отговорност. Важно е още наличието на документ от банката за създаването на капиталова сметка, спесимен за приемане на управление, протокол от общото събрание (ако отговорността е споделена).

Необходими са още заявление по образец и набор от декларации – по чл.13 от ЗТР, както и още по чл.141 и 142 от ТЗ.

Кои са стъпките по регистрация на фирма?

За да учредите вашата фирма, трябва да изпълните следния ред:

  1. Избор на правна форма

Сред най-популярните правни форми на дружества се определят ООД (Дружество с ограничена отговорност) и ЕООД (Еднолично дружество с ограничена отговорност). Можете да избирате още от ЕТ (Едноличен търговец), АД(Акционерно дружество) и КД (Командитно дружество). За да изберете се посъветвайте със счетоводител или правен консултант.

  1. Подготовка на документи
    Ще ви бъде необходим учредителен акт за узаконяване на ЕООД, а за ООД – учредителен договор, сключен между съдружниците.
  2. Избор на име
    То трябва да бъде уникално и несъществуващо до този момент. Необходимо е да се направи справка в Търговския регистър.
  3. Внасяне на капитал
    Това се извършва чрез създаването на капиталова сметка. Към този момент законодателството в България определя минимална сума от 2 лв, която трябва да бъде внесена.
  4. Подаване на документи в Агенцията по вписванията
    Задължителният набор от документи се подава в Агенция по вписванията, където се плаща и държавна такса за узаконяването на вашето учреждение.
  5. Регистрация в НАП
    Тази стъпка се извършва след вписването на предприятието в Търговския регистър и служи регистриране за данъчни цели в институцията. От там ще получите ЕИК на предприятието, което е много важно за всички официални документи и дейността на компанията. Ако е необходимо регистриране по ДДС, трябва да бъде подадена декларация за целта.
  6. Регистриране в НОИ
    Ако смятате да наемате служители, трябва да подадете заявление и в НОИ.

Това са основните стъпки по регистрация на фирма, които трябва да бъдат следвани.