X30 5G_metal

При над 6,4 милиарда потребители на смартфони в света промяната на начина, по който взаимодействаме с устройствата си – от това как и кога ги зареждаме до рециклирането и ремонта им – е положителна стъпка към по-устойчиво, екологично използване

 

Например, ако решим да използваме един мобилен телефон в продължение на три години, вместо да купуваме нови модели веднага щом излязат на пазара, всеки от нас ще спести около 160 кг CO2 – това се равнява на въглеродните емисии в атмосферата при шофиране от Лондон до Франкфурт!

Ето няколко полезни съвета за по-дълго и устойчиво ползване на техниката ви:

1. Актуализирайте софтуера си
Колкото по-дълго съхранявате телефона си, толкова по-добре е за планетата. Един от начините да се уверите, че устройството ви е в крак с нуждите ви, е да проверите дали то оперира с най-новия софтуер. По този начин получавате най-доброто и най-сигурно потребителско изживяване, без да се налага редовно да сменяте джаджите си. Например, чисто новият Nokia X30 5G идва с тригодишна гаранция и актуализации на сигурността и на операционната система Android за съшия период, така че да работи като нов максимално дълго.

2. Ремонт вместо замяна
Напукан дисплей или батерия, която се изтощава по-бързо? Ако животът на телефона ви е към края си, първо опитайте да направите необходимите поправки, вместо да го заменяте веднага. Много компании, включително HMD Global, производител на телефоните Nokia, предлагат онлайн услуги за ремонт в много части на света, така че можете лесно да поправите всичко – от пукнат екран до подмяна на батерията. Можете също така да проверявате състоянието на устройството си с помощта на приложението MyDevice, което ви дава достъп до улеснена диагностика за състоянието на батерията, паметта за съхранение на файлове, температурата на устройството и използването на данни.

3. Зареждайте в самолетен режим
Самолетният режим не е само за случаите, когато сте на 10 000 метра над земята. Зареждането в него е по-бързо от обикновеното с около 4 минути, тъй като се извършва по-малко фонова обработка. То е полезно и за околната среда, тъй като колкото по-бързо се зарежда устройството, толкова по-малко време трябва да бъде включено към електрическата мрежа.

4. Изключвайте щепсела през нощта
Колко от нас могат да отрекат, че вечерната ни рутина преди лягане включва и зареждане на телефона през нощта? На пръв поглед може да е разумно и практично, но може и да доведе до разход на енергия и пари. Поддържането на телефона включен в електрическата мрежа за толкова дълго също съкращава жизнения цикъл на батерията и ускорява разграждането ѝ. Това означава, че с течение на времето ще трябва да зареждате все по-редовно, тъй като батерията достига 0% по-бързо, отколкото когато сте го взели за първи път.

5. По-малко светлина през нощта (и през деня)
Всички знаем, че е препоръчително да избягваме ярките екрани преди лягане, но по-ниската яркост е полезна и за околната среда – намалява консумацията на енергия и увеличава живота на батерията. Опитайте се да използвате нощния и тъмния режим, за да елиминирате синята светлина и да намалите яркостта. Android 12, например при някои от новите модели смартфони Nokia, ви позволява да направите дисплея си изключително тъмен – дори под най-ниското ниво на яркост, за да използвате по-малко енергия.

6. Не препълвайте облака
Подборът на това, което качвате и съхранявате в облака, може да ви помогне да намалите въглеродния си отпечатък. Тъй като облачните услуги се нуждаят от големи центрове за данни, пълни със сървъри, работещи 24 часа в денонощието, те използват много електроенергия и енергия. Изтриването на стари или ненужни файлове и снимки от облака може да намали необходимото място за съхранение на личните ви данни, както и личния ви въглероден отпечатък.