computer-8037838_1280

Интернет на нещата (IoT) е концепция, която се отнася до свързването на физически устройства и обекти с интернет, което им позволява да обменят данни и да комуникират помежду си. Това включва всякакъв вид устройства – от домашни уреди и смартфони до автомобили, промишлени сензори, медицинска апаратура и дори устройствата в електроразпределителната мрежа.

IoT променя електроразпределителната мрежа, като добавя нови нива на свързаност, управление и контрол. Това довежда до по-интелигентно и ефективно управление на енергията и по-надеждно функциониране на мрежата. Ето някои от начините, по които IoT променя електроразпределителната мрежа:

Умни измервателни устройства

IoT позволява инсталирането на умни измервателни устройства, известни като „умни броячи“. Тези устройства могат да събират данни за енергопотреблението в реално време и да ги изпращат до централна система. Това позволява на доставчиците на електроенергия да мониторират и управляват потреблението, да предоставят информация на потребителите и да въведат динамично ценообразуване, което поощрява енергийна ефективност и оптимизиране на потреблението.

Дистанционно управление и контрол

С IoT операторите на електроразпределителната мрежа могат да управляват и контролират мрежовите компоненти дистанционно. Това включва превключване на захранващи линии, контрол на напрежението и честотата на мрежата, оптимизация на разпределението на товара и откриване и решаване на проблеми по-бързо. Такъв контрол и управление на мрежата допринася за повишаване на ефективността, намаляване на загубите и подобряване на надеждността на доставката на електроенергия.

Интегриране на възобновяеми енергийни източници

IoT предоставя възможности за интегриране и управление на възобновяеми енергийни източници като слънчеви и вятърни системи. Това включва мониториране и контрол на производството на енергия от тези източници, балансиране на мрежата с възобновяема енергия и координация на потреблението на енергия спрямо производството от възобновяеми източници. Такъв интегриран подход допринася за по-устойчива енергийна система и подпомага прехода към нисковъглеродна енергетика.

По-добро прогнозиране и откриване на проблеми

IoT и събирането на данни в реално време предоставят по-добро прогнозиране на потреблението на енергия и откриване на аномалии или проблеми в мрежата. Това позволява на операторите да предвидят потреблението и да планират по-ефективно производството и доставката на електроенергия. Откриването на проблеми, като например повредени кабели или прекъснати връзки, се извършва по-бързо, което води съответно и до по-бързо възстановяване на услугата и намаляване на прекъсванията в електрозахранването.

IoT преобразява електроразпределителната мрежа, като я прави по-интелигентна, ефективна и надеждна. Това предоставя по-добра управляемост и контрол на енергията, подобрява използването на възобновяеми източници и подкрепя прехода към устойчива енергетика.

Schneider Electric предлага отворена иновативна система, която осигурява мрежова свързаност, дигитален достъп, както и повишаване на производителността, намаляване на разходите в различни сфери на индустрията в България – от автоматизация на машини, процеси и сгради, до решения за мониторинг и управление на електроразпределителната система.