water-sports-5271007_640

Когато човек има нещо, не може да го оцени. Това прекрасно личи по начина, по който възприемаме страната си – като нация, история, забележителности, природа, културните богатства, които има. Едва когато сме дълго време далече от нея или видим страната си през очите на чужденците, осъзнаваме колко богата, красива, различна и уникална е тя! Къде ще намерите планина и море само на два часа път? Къде ще видите древни руини и може да се докоснете до тракийски съкровища? А планините? Плажовете, върховете, крепостите….И всичко това събрано в една шепа страна.

Затова и не е случаен факта, че чуждите туристи остават буквално запленени от страната ни и се връщат тук отново и отново.

И родните звезди не остават по – назад. Те подкрепиха българския туризъм чрез платформата Luxury Discounts.  Десетки известни личности се обединиха и показаха своята подкрепа към българската туристическа индустрия, която заради извънредната ситуация в целия свят, изпадна в криза.

За да помогнат на родния туризъм да се справи с тази трудна ситуация, Luxury Discounts създадоха и договорихме с техни  партньори специални ваучери за почивка.

И в тон с лятното настроение, нека да видим няколко места по родното Черноморие, които се оказват много любими и предпочитани от хората от цял свят.

Несебър – назад към миналото

Историческият град Несебър датира от древността, когато е основан като тракийско селище, известно като Месембрия. И до днес града носи духа на миналото, което може да се види и усети с разходка по калдъръмените улици на Стария град. Тук ще намерите близо 40 тухлени църкви, датиращи още от V век. Красивият град е толкова важен обект, че е признат от ЮНЕСКО за световно наследство.

Созопол – красив древен морски град

Созопол е един от най-старите градове по черноморското крайбрежие на България, популярно рибарско селище и морски курорт. Разположен на 35 километра южно от Бургас, Созопол е бил известен през VI в. като Аполония, а в късната античност –  като Созополис. През османския период името се видоизменя в турското Сизеболу, а след Освобождението се налага българската форма Созопол.

Тук можете да се разходите по кейовете, когато рибарите изнасят своя улов, да видите старите къщи, да изпиете чаша вино и да хапнете прясна морска храна в някое от многобройните заведения с изглед към морето.

Варна – морската столица на България

Варна е една от основните туристически дестинации в България. Лесно е да се разбере защо – това е много красив град, с прекрасни плажове, отлични ресторанти и много  зелени пространства. Варна съчетава градския живот, морския курорт и нощната фиеста. Тук ще намерите живописни плажове с фин златист пясък и кристално чиста вода, чудесни места за сърф или за лежерна почивка. Ако искате да избягате от града, наблизо са курортите Слънчев ден или Златни пясъци.

Поморие – лечебната сила на морето

Разположеният в Бургаския залив Поморие е едно от най-красивите места за посещение в България. Градът е разположен на тесен скалист полуостров с невероятна гледка към бреговата ивица на север и юг. Въпреки че привлича много български туристи всяка година, той е добре пазената тайна, за която повечето чуждестранни туристи не знаят.

Градът има две обособени участъци – стария градски център на изток и по-новия, по-туристически участък на запад / югозапад. Старият градски център е очарователно място с много малки хотели, автентични магазини и малки ресторанти. Източният край има няколко малки плажа, които обикновено са по-малко препълнени в сравнение с тези на север или югозапад.

Поморийското езеро е едно от „задължителните за посещение“ места в Поморие. Солената крайбрежна лагуна е дом на десетки видове птици, а силата на лечебната кал вече се е доказала.

Други забележителности в района са Музеят на солта, Историческият музей в Поморие и уличните пазари в Каблешково.