mobile-640

Смарт устройствата се жестоки. Но какво точно прави едно смарт устройство различно от другите електронни джаджи? С толкова много маркетингов жаргон и подвеждащи реклами, понякога става трудно да се каже кое е смарт устройство и кое не. Информационните технологии революционизират продуктите. Веднъж съставени единствено от механични и електрически части, продуктите са се превърнали в сложни системи, които комбинират хардуер, сензори, съхранение на данни, микропроцесори, софтуер и свързаност по безброй начини.

Някои продукти ще рекламират интелигентни възможности, докато в действителност те просто имат някои умни функции. Колко „умно“ е едно смарт устройство? А ако вашето смарт устройство има някакъв проблем, можете да се възползвате от услугата ремонт на телефони от GSMServiza.

Смарт устройство е устройство, което се свързва с приложение, интернет, локална мрежа или друго устройство чрез безжична връзка. Безжичната връзка може да варира, като някои от най-често срещаните са Wi-Fi, NFC и Bluetooth връзки. Тези електронни устройства могат да варират от високотехнологични комуникационни устройства (като вашия смартфон) до по-прости джаджи като интелигентни контакти и интелигентни крушки.

Всъщност много традиционни уреди имат интелигентни версии, където основната отличителна черта е възможността да ги контролирате чрез локална мрежова връзка с помощта на приложение на вашия смартфон. Помислете за интелигентни климатици, интелигентни перални машини и интелигентни термостати. Най-простият начин да го кажем е да наречем интелигентни устройства такива, които могат да се свързват и да се управляват от други устройства и платформи безжично.

Могат ли смарт устройствата да работят без интернет? Друг начин да мислим за смарт устройствата е като устройства, които са част от Интернет на нещата (IoT). IoT обаче е по-широка категория технологии. Освен това, смарт устройствата не винаги се нуждаят от интернет връзка, за да работят. Дали ще имате нужда от интернет връзка ще зависи от точното устройство и от това как работи с приложенията и другите устройства, към които се свързва.

Например ще ви трябва интернет връзка, за да изтеглите приложение на трета страна. Но интелигентните устройства, които се свързват чрез Bluetooth, могат да комуникират и да предават данни без нужда от интернет връзка.

Не правете грешката да приемате, че всички интелигентни устройства са предназначени за взаимодействие с хора. Ако мислите по този начин, тогава имате предвид само най-често срещаните смарт устройства, като смартфони, смарт телевизори или смарт часовници. Има още толкова много възможности. Интелигентното устройство може да има пряко или непряко взаимодействие с хората.

Как да защитите вашите смарт устройства? Начинът, по който ги настройвате и използвате, е важен. Обръщайте внимание на сигурността на устройствата ви, както внимавате с вашия телефон и компютър. Поддържайте техния софтуер. Повечето от тези устройства имат настройки, които позволяват автоматичното извършване на актуализации.

При вълнението от разопаковането на лъскаво ново устройство е лесно да забравите, че то идва с парола по подразбиране, която може лесно да бъде намерена в интернет. Променете паролата по подразбиране на такава, която е уникална и дълга и я запазете.

Потърсете информация за сигурността на устройството преди да го купите. Най-популярните устройства са оценени от специалисти по сигурността. Може да откриете, че IoT устройство, което се каните да купите, току-що е имало огромен проблем със сигурността. Извършването на бързо търсене, преди да осъществите покупка може да ви спести много бъдещи проблеми.