Васил Тошков, блогър в сферата на оптимизация за търсачки и част от фирмата за SEO услуги Cloxy, любезно се съгласи да отговори на пет въпроса относно SEO и блогването.

Надявам се интервюто да ви хареса, защото Васил дава наистина интересни отговори, а тематиката е актуална за всеки блогър.

Нека започнем…

1. Съдържанието или линковете са по-важни при оптимизацията за търсачки на блогове?

И двете са еднакво важни и SEO не може да се прави нито без съдържание, нито без връзки. Щом става въпрос за блогове – интересното, качествено и тематично съдържание е задължително за успеха.  Най-често именно доброто съдържание привлича тематични връзки от други блогове, които в случая имат огромна SEO тежест.

2. Кои SEO плъгини използваш за WordPress и защо?

Като WordPress добавки с цел SEO използвам Platinum SEO Pack и Google XML Sitemaps. Първия го използвам с цел да оправя заглавията на отделните публикации и да слага noindex на някои повтарящи се страници. Вторият ми прави XML карта на сайта, което не е доказано, че има помага, но поне не вреди.

3. Кои SEO инструменти използваш за твоите сайтове и защо?

Честно казано, не използвам SEO инструменти. Не знам защо – просто не са ми удобни. Ако ми се налага да направя някакъв анализ или търсене – просто си използвам съответните търсачки. Така съм сигурен в резултата. Единственото, до което понякога се допитвам, е инструментът за ключови думи на Google AdWords.

4. Заглавието на блога и META таговете имат ли стойност за оптимизацията?

Заглавието има огромна стойност и може би е едно от най-важните неща в самата SEO оптимизация. Но съм виждал и добре позиционирани сайтове с лошо или липсващо заглавие. А за мета таговете, единствено мета описанието е полезно, ако искаме да опишем дадена страница за клиента. Иначе думите в метатаговете нямат SEO тежест.

5. Ако можеше да знаеш едно научено с времето нещо, когато започна да блогваш, какво би било то?

Може би това, че връзките с подходящ текст вътре в публикация имат огромна тежест, много по-голяма дори от sitewide връзките. Разбира се, подобни изходящи връзки имат тежест само ако са тематични със съответния текст. Напоследък Google много добре „разбира“ текста и знае кога даден текст е полезен и кога е само с цел SEO.