kriptovalutaПо света съществуват най-различни валути. Обикновено почти всяка една държава може да се похвали с такава, макар вече една и съща валута да се ползва в различни страни. Все пак между всички валути, с които днес можете да извършите плащане, съществува една по-различна. Това е криптовалутата. Все още има хора, които не са наясно с нея и как точно стават плащанията. Нормално е да бъде така, понеже криптовалутите все още не са навлезли за масово използване. Ще отнеме време това да се случи, но няма спор, че разплащанията с криптовалута са доста модерни в днешно време.

Какво е криптовалута и как работи?

Като начало, нека споменем, че криптовалутите вече са доста видове. Най-популярната от тях е bitcoin, която се появява през 2009 г. и поставя нова ера в начините за плащане и получаване на средства. Само ще отбележим, че 1 bitcoin се разменя срещу малко повече от 4000 евро. Криптовалутата представлява поредица от цифрови номера, на които се дават определени суми. След това, те се използват за пазаруване и разплащания. Важното тук е, че криптовалутата не е физически носител на парични средства, а дигитален.

Криптовалутата разполага със своя собствена мрежа, която автоматично проследява всяка една направена транзакция с тази валута. Това действие е малко по-различно от положението при банките, където всяка транзакция е индивидуална и лична. Само носителят на банковата сметка и банката могат да видят история на преводите. Не си мислете обаче, че криптовалутата не е защитена. Всеки един превод с валутата е “прозрачен” и криптиран със сложен математически код. Така тя се превръща в строго защитена и няма как да бъде фалшифицирана. Системата за криптираните транзакции си има име и то е блокчейн (blockchain). В буквален превод думата означава блокова верига, а името идва от там, че всяка една транзакция в системата се свързва с предходната, което осигурява цялост и сигурност. Тя е имплементирана заедно с bitcoin, през 2009 г., но в момента се използва от най-различни криптовалути и платформи за подобни разплащания. Самият платежен метод вече се приема на доста повече места, като най-различни индустрии се опитват да намерят начин за налагането му. Засега онлайн букмейкърите са сред водещите по използване на криптовалута и най-вече bitcoin разплащания, защото се звършват бързо и се избягват редица ограничения. Повече за тях може да научите в професионално насочената платформа за ревюта и оценка на букмейкъри на Betenemy. Плащания с криптовалути се осъществяват и в различни онлайн магазини, като Steam, Microsoft’s Xbox и Windows Store. В чужбина дори има и локални обекти за хранене, които приемат bitcoin.

Какви са предимствата на криптовалутата?

На първо място трябва да отбележим, че всяко едно плащане посредством криптовалута е напълно анонимно и не е нужно да оставяте лични данни. Освен всичко този метод на разплащане ви позволява да не ползвате посредници. Вие изпращате директно сумата на конкретен получател, без преводът да се отчита на друго място. Самите транзакции пък могат да се извършват 24 часа, 7 дни в седмицата, което при банковите институции е немислимо. Друго предимство е, че разплащането с криптовалути става изключително бързо, а таксите за транзакция са доста ниски.

Всички тези преимущества ще накарат повече хора да прибегнат до използването на криптовалута. Скорошно проучване показва, че в момента съществуват близо 3 милиона активни потребители на криптовалути, като по-голяма част от тях използват bitcoin.

Разплащания с криптовалута в онлайн букмейкърите

Както вече споменахме, хазартната индустрия онлайн е една от водещите, когато става въпрос за популяризиране и интегриране на плащания с криптовалута. Най-вече се използва bitcoin, който беше популярен и у нас, след като Ефбет предлагаше депозити и тегления чрез криптовалутата. Сега обаче това не е така, понеже този начин на разплащане вече не е наличен в платформата на букмейкъра. Показателен е фактът, че бе направен опит за налагането на дигиталната валута, но неуспешен. Друг български букмейкър – Winbet, все още не е предлагал подобни разплащания, но се очаква в бъдеще това да се промени. Популярността на разплащания с криптовалута доведе до това в чужбина да се появят специални онлайн казина и сайтове за спортни залози, които приемат само bitcoin плащания. Това показва колко ценна е валутата. Няма и как да е иначе, след като предлага високо ниво на защита и сигурност на транзакциите. Някои световноизвестни онлайн сайтове за залози, сред които Betfair, също търсят начин да разнообразят предоставените методи за разплащане. Други компании като Bet365 предоставят редица електронни портфейли, които можете да използвате като посредник с вашия bitcoin профил. Имайте предвид, че така се губи предимството на разплащания с криптовалута да липсва трета страна. С продължаващото налагане на криптовалутата, използването ѝ в сферата на онлайн залозите, а и в много други области, ще се превърне в нещо обичайно.

Има данни, че най-различни сектори, от здравеопазването до академичните среди, са правили опити да налагат разплащания с blockchain системата. Те просто търсят начин да превърнат подобен метод на плащане използван от всички. В бъдеще ни чакат доста новини около този метод на разплащане. Той определено ще промени представите ни за плащане и получаване на парични средства, така че е добре да бъдем наясно с тенденциите, които му се налагат.