vcsPRAsset_3937469_169500_3d2de1be-f74b-4e0a-96f1-75d22a444d9e_0

На официална церемони в Молдова бяха наградени победителите в конкурса Moldova Innovation Awards (MIA). Състезанието се проведе в рамките на международния форум Moldova Digital Summit 2023 и в него се състезаваха 41 технологични компании.

MIA е ключова инициатива на Moldova Innovation Technology Park (MITP) и играе важна роля в подпомагането на растежа на технологичната екосистема на страната, както и за представяне на иновативни решения на световната сцена. Мисията на конкурса е да отличава иноваторите, които преобразяват своите отрасли и създават революционни решения в категории като “Най-добър иновационен продукт”, “Най-добра иновационна услуга”, инициатива на годината и др.

Конкурсът достигна своята кулминация със завладяваща онлайн битка на презентации, където 12-те финалисти омагьосаха  журито от доказани световни експерти в технологичния сектор. По време на церемонията за награждаване, Думитру Чоричи, съосновател на Fagura и получател на наградата за Въздействаща инициатива на годината, сподели: “Имам удоволствието да обявя, че току-що подписахме договор с Future Technologies Activity. Чрез нашата платформа ще осигурим един милион долара финансиране през следващите две години, за да подкрепим малки и средни предприятия в Молдова и технологични стартъпи, за да насърчим иновациите и цифровизацията.”

След битката на презентациите се проведе Гала церемонията, където бяха обявени победителите.  Ион Стурза, президент на Fribourg Capital, Румъния, коментира: “Оценяването на 41 компании от различни отрасли беше предизвикателство и изискваше голямо усилие. Не само часове, а цели дни отделихме за дебатиране на резултатите и в крайна сметка вярвам, че свършихме изключителна работа.”

Ето кои са победителите в различните категории: Omnis получи престижната награда “Най-добра иновативна услуга”, Salt Edge спечели “Най-добър иновативен продукт”, Bloomcoding излезе победител като “Възходяща звезда на стартъпите”, Fagura спечели в категорията “Въздействаща инициатива на годината”, а FusionWorks получи специалната награда на журито.