vcsPRAsset_3937469_191701_8020e57a-c8ca-4e6f-bf15-7cee35a596f2_0-scaled

Форумът The Startup Moldova Summit, който се проведе на 14 март, посрещна над 500 участници и 30 инвеститори в рисков капитал. В рамките на събитието се проведоха над 350 сесии за създаване на мрежи със стартиращи компании, както и интерактивен форум за сътрудничество и обмен на знания.

Сред лекторите на събитието бяха известни личности, като президентът Мая Санду и заместник министър-председателят Думитру Алайба, както и експерти от индустрията. Всички те обсъждаха възможностите за насърчаване на иновациите и икономическата експанзия в технологичния сектор на Молдова.

Президентът Мая Санду заяви, че стартъпите не само създават бизнес, а и трансформират страната в модерна европейска държава. По думите ѝ молдовското правителство активно променя административните процеси, за да укрепи благоприятната бизнес среда, което е ключова стъпка по пътя към цифровата трансформация и укрепване на предприемаческата екосистема в рамките на европейската интеграция.

Стартъп общността в Молдова се разраства, като в сектори като здравните технологии, EdTech, FinTech, MarTech, електронна търговия, PropTech вече има над 250 компании. Преди две години само 25 молдовски стартъпа са си осигурили над 15 млн. финансиране от ангелски инвеститори и фондове за рисков капитал. Тези постиженията са доказателство за неотдавнашните реформи в областта на правото, търговията и и либерализацията на пазара на труда, съчетани с цифровизацията на молдовската икономика.

Молдова се стреми да постигне 100% дял на „цифровата държава“, с уникални рамки за технологично подпомагане като Технологичния парк за иновации в страната. Той предлага на предприемачите еднократен данъчен стимул от 7% до 2035 година.