При проектирането на стените същесвувавт много и разнообразни начини за полагане на плочки. Тази публикация представя четири от нетрадиционните начина, използвани за реновирането на много бани. За целта може да закупите плочки в сини и зелени тонове. Причината е, че така може да постигнете оригинален финал на ниска цена.

  1. Стилът пачуърк. Изберете два цвята, единият от които да бъде неутрален. Например, червено и бяло, синьо и сиво и пр. Следващата стъпка е да изберете от магазина плочки по ваш избор и да направите своя собствена колекция от различни видове плочки в избрания цвят. Плочките се полага в произволен ред. Чувствайте се свободни да комбинирате монохромни плочки за баня и плочки с орнаменти, мат с гланц, текстурирани и гладки, но се уверете, че размерът е същия – това ще улесни процеса на полагане.
  2. Ярки островчета. Оживяването на стените може да се окаже по-лесна задача, отколкото си представяте. Просто разредете основните цветове на плочките с плочки с  някакъв орнамент. В зависимост от личните предпочитания, можете да използвате плочки от една и съща колекция или да присъедините и такива от различни гами. Препоръчителното съотношение е от 70% до 30% базисни плочки спрямо декоративните. Как и къде точно да ги инсталирате зависи само от вашата фантазия.
  3. Частична облицовка за стени. При частичната облицовка плочките за стена не се поставят върху цялата повърхност на стените, а се инсталират само отделни фрагменти. Тази част представлява инсталиране на цветни водоустойчиви композиции. Най-добрият вариант, в който на финала проекта ви ще изглежда цялостен и завършен, представлява проект, при който плочките да са покрили повече от 30% от повърхността на стените или пода. Освен това, такова оформление осигурява защита срещу влага.  Друг вариант на частична облицовка е островното подреждане на плочки. Една малка площ около водопроводни тела или пространството зад мивката се покрива с плочки, в хармония с плочките на пода. Такова подреждане не е толкова практично, но позволява да се привлече вниманието към мивката или ваната, благодарение на необичайния дизайн на поставянето на плочките.
  4. Комбинацията от хоризонтално или вертикално подреждане с диагонал. При поставяне на плочки по стените и на пода в различни посоки, можете визуално да коригирате пропорциите на стаята. Например, диагоналното полагане ще увеличи общия размер на повърхността, вертикалното – височина, а хоризонталното – дължината.