WP SEO | Блог оптимизация за търсачки | Блог SEO

снимка: stockxpert

Оптимизацията за търсачки на блогове не се ограничава до писането на оптимизирани статии. Всъщност, ако темата на блога ви не е оптимизирана, може би няма смисъл да се мъчите да пишете статии с внимание за ключовите думи, защото основната оптимизация липсва. В тази статия ще ви покажа как да включите блога си на SEO автопилот, за да нямате повече грижи за класирането в търсачките. Продължавайте да четете, ако ви заинтригувах.

Един факт, който рядко се споменава безплатно (обикновено присъства в платени е-книги): Темата, която използвате, играе значителна роля в оптимизацията за търсачки на вашия блог. Тя може да ви издига с всяка нова статия, или да ви зарива в класациите, създавайки дублирано съдържание, пречки на ботовете на търсачките да достигнат до ключовото съдържание и т.н.

Изчистеност и яснота на кода

Модно е да се говори за изчистен дизайн. Също толкова модно, но за програмистите, е да се говори за изчистен код. Докато дизайнът общува с посетителя, кодът общува с бота на търсачката. Затова е толкова важно да има яснота и минималистичност зад кулисите на вашия блог.

Когато хедърът съдържа текст с подчертана важност (използвайки h1, или h2 примерно), той има страхтна SEO стойност. Но винаги можете да ползвате изображение за хедър по брендинг причини, както правя аз в Креативен.

Но какъвто и хедър да ползвате, подсигурете се че само първите 15 – 25 реда от кода на всяка страница се заемат от HTML. Останалите редове отделете на съдържанието. Все пак това е причината някои сайтове да се класират добре, а други не – те просто показват на търсачките кое е приоритетното и кое не.

Ситуацията с WordPress темите

Имайте предвид, че не всяка тема е оптимизирана за търсачки. Ако тепърва ще започвате блог, закупете качествена тема, или разгледайте списък с безплатни SEO WordPress теми тук.

Оптимизирана тема правят следните фактори:

  1. Кодът да е изчистен и ясен (това, за което говорих преди няколко реда).
  2. Навигационната структура да е лесна както за посетителите, така и за търсачките.
  3. Да има възможно най-малко линкове за навигация – ценно е малкото, не голямото.
  4. Някои линкове да имат nofollow атрибути. Обикновено тези, които нямат оптимизационна стойност за блога.
  5. Футърът на страницата да бъде също оптимизиран. Освен началото, търсачките взимат под внимание края на всяка страница. Повече информация вижте в тази статия.

За да видите как вашата тема изглежда от „търсачески поглед“, направете един тест с инструментите на WebConfs. Така ще знаете кое да промените, за да я оптимизирате.

Дублирано съдържание?

За да избегнете дублираното съдържание, само част от статиите трябва да са достъпни от началната и архивните страници. Иначе цялата статия се повтаря в индекса, в самата страница на статията, в страницата за архиви, в страницата за категории, в страницата за търсене… Списъкът с броя повторения стана дълъг, нали?

Препоръчвам плъгина Homepage Excerpts като помощник за борбата с дублирано съдържание.

Запретвам ръкави да стегна темата на Креативен, защото голяма част от съветите тук не са приложени. Писал съм статията от опит с други блогове, а ще се радвам да прочета и вашите мнения в секцията за коментари долу. Поздрави!