Най-лесната стратегия за трупане на линкове е да оставите читателите ви да вършат работата вместо вас.

Твърдението може да звучи странно и наивно, но такава стратегия за оптимизация за търсачки съществува и е напълно приложима за всеки сайт, блог, или форум. Това е стратегията на създаване на харесвано съдържание, която улеснява вашата работа като оптимизатор наполовина.

За да създавате харесвано съдържание, вие трябва да познавате посетителите си – да знаете какво точно търсят като информация във вашия сайт и постепенно да привличате нови посетители. Но как тези посетители ще ни донесат линкове на сайт и допринесат за оптимизацията за търсачки? Да речем, че имате 126 постоянни читателя. Ако 20 от тях са уебмастъри и блогъри, които харесват дадена статия, вие получавате 20 едностранни линкове към вашия сайт.

Имайте в предвид, че не можете постоянно да създавате съдържание, привличащо линкове. Но прилагате ли съветите, които ще научите след малко, веднъж на седмица, ще получавате най-малко по един еднопосочен линк на оптимизирано съдържание.

  • Разберете какво търсят посетителите. Начините са многобройни – от обикновен въпрос, или анкета до детайлно преглеждане на статистиката на вашия сайт. Целта ви е да осъзнаете какъв тип статии търсят вашите посетители, на каква тематика, с каква информация вътре и как да бъде представена информацията. Ако ползвате Google Analytics, то най-популярните статии са най-търсеното съдържание. Щом разберете какво търсят посетителите, продължете със стъпка втора…
  • Създайте го. Един от любимите ми цитати е „Когато търся хубаво съдържание за четене, сам си го написвам.“ Разберете ли популярната информация във вашия сайт, време е да създадете още от нея. Нови статии, съвети, вариации, проучвания, анкети и т.н.
  • Привличайте нови посетители. Сайтове за социален букмарк (social bookmarks/социални букмаркс), оптимизация за търсачки, останалите стратегии. Вижте 10 начина да докарате трафик към сайт по темата.

Стратегията е толкова проста. Разбирате какво харесват и търсят посетителите, пишете го, привличате ги. Поне част от тях ще са блогъри. И поне един от тези блогъри ще сподели дадена статия като полезен материал в неговия блог.
Image by sanja gjenero