solen-feyissa-hWSNT_Pp4x4-unsplash

Copilot Pages и Copilot agents са някои от най-интересните новости, анонсирани съвсем наскоро при приложенията с изкуствен интелект (AI) от семейството Copilot за Microsoft 365. Това са интелигентни асистенти, които улесняват и ускоряват използването на популярните офисни приложения като Word, Excel, PowerPoint и други. Новите функционалности подобряват значително възможностите за работа в екип, автоматизирането на бизнес процесите и на рутинните задачи.

„Тези иновации са само началото на мащабните промени, които предстои да навлязат в работата ни с помощта на Copilot. Очакваме още много новости през идните месеци, които да спомогнат за оптимизиране работата на всеки отделен потребител, както и на цели екипи“ – посочва Даниела Димова, маркеринг мениджър в Тим ВИЖЪН България, която е партньор на Microsoft.

Copilot Pages е ново споделено работно пространство за хора и изкуствен интелект. То може да се използва от цели екипи, за да организират, проследяват и изпълняват задачи и проекти по-лесно и в по-кратки срокове. Пространството позволява съвместна работа в реално време и сътрудничество с изкуствения интелект по множество различни начини. Така например той може да намира и предоставя нужната на екипите информация от собствени данни и файлове на компанията, както и от глобалната мрежа. Разбира се, при това се съблюдават всички правила за сигурност и достъп до информацията.

Друга иновация в помощ на по-ефективната работа са така наречените Copilot Agents – AI асистенти, създадени да автоматизират бизнес процеси. Те са подходящи за изпълнение не само на прости и повтарящи се рутинни задачи, но и на по-сложни многокомпонентни процеси. Потребителите могат да се възползват от предварително изградени стандартни процеси, а за всички по-специфични задачи има на разположение среда за разработчици.

Сред нововъведенията е и Copilot за Excel – AI асистент, който подпомага използването на едно от най-популярните офисни приложения, включително позволява работа с информация, която не е форматирана като таблица; създаване на графики и pivot таблици само на база подадено текстово описание; обработка на текст и други. Copilot за Excel вече работи и с един от най-популярните програмни езици за работа с данни – Python.

Copilot за PowerPoint от своя страна включва Narrative builder, с чиято помощ в рамките на минути може да се създаде напълно готова чернова на презентация. А AI асистентът Copilot за Word може да търси и вмъква в създаваните текстове данни от интернет, от други налични файлове и документи, както и от мейли и проведени срещи.

Новост в Copilot за Teams е възможността умният помощник да претърсва за ключови думи както записи на проведени срещи, така и всички зададени в чата въпроси, които може да съдържат информация, нужна на потребителя. Copilot for Outlook от своя страна може да приоритизира мейлите в пощата не само от гледна точка на подател и съдържание, но и взимайки предвид ролята на потребителя в организацията.