Този четвъртък бе тържествен ден за уеб обществото – Google отпразнува своя 14 рожден ден. Интернет едва ли щеше да бъде същият без най-популярната търсачка на света!

В столицата, Google посрещна празника си подобаващо с първото си официално събитие в България – Google Engage Day. То бе предназначено за българските уебмастъри, IT специалисти, уеб дизайнери и програмисти, медийни агенции и хора от областта на маркетинга и рекламата онлайн.

Началото на деня постави Бранимир Йосифов – координатор на Google Engage за България. Той ентусиазирано приветства присъстващите на събитието и представи основните теми, за които щеше да се говори пред следващите няколко часа.

Логото на Google бе тържествено осветено на сцената

Първата презентация за деня беше „Накарай мрежата да работи за теб“ на Дерек Дивиней. Като за начало, той представи разликите в тенденциите преди развитието на интернет и днес, когато той се използва масово. Дерек представи и нагледни материали с видеоклипове, в които имаше любопитни статистики – знаехте ли, примерно, че дневно в eBay се публикуват над 151 милиона обяви?

Дерек спомена, че интернет е изключително важен за всеки бързо-развиващ се пазар, както нашия. Според проучванията, които предостави, засега 15% от потребителите у нас ползват смартфони, а 45% имат профил във Facebook. „Предприятията, които използват интернет, се разрастват от 4 до 8 пъти по-бързо, отколкото останалите“, добави той.

Малко след това присъстващите получиха съвети от опита на близка Турция с Бюлент Хисконмес: „Интернет преобразява икономиката. Появяват се нови работни места и който е разбрал динамиката на развитието на онлайн търговията, днес е голям играч на пазара.“

Патрик Волф говори на сцената

Патрик Волф от Германия показа своите „Примери и успехи с Engage и AdWords: агенция e-Wolff“. Патрик сподели на хората, които управляват агенции за дигитален маркетинг, че е по-добре персоналът им да е квалифициран, обучен, и да мине през поне един-два Google теста, за да бъде със сертфикация. Целта на всеки проект, добави той, е да се постигне балансът между целите на сайта и желанието на клиента.

„Хубавият дизайн води до повече конверсии.“ – Патрик Волф

Примери за успехи от Полша показа Ясек Крушчиани. „Как се печелят големи клиенти?“ – запита той. „За да имате големи клиенти, трябва да предлагате всички услуги от едно място – не е препоръчително да имате много консултанти, тъй като стават разногласия.“ Той добави, че „големите клечки“ търсят установени агенции с признат от награди опит, присъствие на събития и конференции и добра корпоративна визия.

За родния пазар говори Мартин Попов, управител на Interactive Share. Според него, нужно е да обръщаме повече внимание на статистиката. „Не може да подобрим нещо, което почти не можем да измерим.“ Той обърна внимание на това, че на българския пазар няма почти никакво присъствие на реклама с поглед върху по-големите сектори като финанси и застраховане, пътуване и туризъм, работа и образование, автомобили и домашна техника.

Google Engage Day продължи с още няколко презентации, включително тази на Катерина Арнаудова (AdWords акаунт мениджър за България). Събитието завърши с коктейл за всички участващи, като от Google предвидливо се бяха погрижили да не липсва нищо от масите.