Ако сте от онези предприемчиви личности, които възнамеряват да превърнат бизнес идеите си в реалност, тогава StartUP Conference е събитието за вас. Тазгодишното издание се проведе на 17 и 18 ноември в Интер Експо Център и Vivacom Art Hall, София.

StartUP култивира екосистема от стартиращи фирми на българския дигитален пазар чрез поредица от събития, уъркшопи и обучения. Така родните предприемачи участват в една приветлива среда, където да открият нови бизнес партньори, потенциални клиенти, кредитори и инвестиционни фондове.

Ролите на държавата и образованието в стартъп културата на едно общество

Това бе основната тема на първия ден от StartUP Conference 2012, върху която се изнесоха интересни и провокативни презентации, интригуващи дискусионни панели и разговори на специализирани кръгли маси.

Първото нещо, което българската държава може да направи за спомагането на предприемаческата инициатива, е да ограничи бюрокрацията. Често безкрайните, изглеждащи като невъзможни за завършване административни процедури спъват иноваторите в пътя им към бизнес успеха – стана ясно от презентация на Васил Величков (Управител на Gramma Systems).

Съвети за успешен старт на вашия бизнес от Николай Неделчев

Снимка – 2012.StartUP.bg

Николай Неделчев започва предприемаческия си път, основавайки реклама агенция M.A.R.C., чиято визия е да предоставя интегрирани маркетингови комуникации. Според него, предприемачеството се възпитава – постепенно човек свиква с поемането на рискове и опасностите, които те крият за финансовата ми стабилност и статуса му в обществото.

„Мислете мащабно! Създайте голям план и мислете много за него – ставайте и лягайте с него.“, насърчи Николай Неделчев. „Това се излъчва в поведението ви и влияе на хората, с които работите, и на клиентите ви.“ Той също така препоръча предприемачите да си задават въпроси постоянно. Но е препоръчително да бъдат от добрите; трудните въпроси, които ги подтикват към по-добро изпълнение на нещата.

„Управлявайте парите разумно (много разумно). Трябва да имате един спасителен план какво да правите, в случай че парите ви свършат.“ Николай подчерта и разликата между лидери и мениджъри. И посъветва да продавате идеята и концепцията си, а не просто продукта си.

Политическа воля за насърчаване на предприемачеството в България

Дискусионният панел даде страхотната възможност на желаещите от публиката да зададат своите въпроси към Ивайло Грънчаров (Министерство на икономиката), Елица Панайтова (CEO на Sofia Tech Park), Евгени Ангелов (Икономически съветник на Президента на РБ), Гергана Паси, както и Катрин Барбер – заместник посланик на Посолството на Великобритания в България.

Сред въпросите беше засегнат и проблемът в икономиката и реформите. Катрин Барбер сподели по какъв начин бизнесът работи с образованието и практиката от Лондон. Гергана Паси сподели – „Всеки европеец трябва да има достъп до ултра бърз интернет и да има дигитална грамотност.“

Kickass your next presentation

Снимка – Кремена Иванова/Facebook

Вероятно най-интересният уъркшоп от втория ден на StartUP Conference 2012, който се проведе във Vivacom Art Hall, бе проведен с модерацията на Лука Сартони.

Лука е медиен професионалист с повече от 10 години опит в областта на технологиите и комуникацията, опитен блогър и оратор. Всичко в неговата презентация приканваше към разказване на история. Той даде практични съвети на присъстващите как да направят презентациите си незабравими – като например да използват възможно най-малко техника пред публиката и да стоят далеч от компютъра.

Не слагайте дълъг текст, защото последните редове остават незабелязани и пренебрегнати. Споделяйте проучвания и проценти – ако сложите големи чиста и после ги обясните, публиката ви ще повярва в тяхните сила и значение.

Minimum Viable Product

С модератор Дилян Димитров от Eleven, уъркшопът ни накара да се замислим преди всичко защо и как да направим харесван продукт. Дилян се занимава с дялови инвестиции в един от най-активните инвестиционни фондове в Югоизточна Европа. Той сподели, че първите клиенти са изключително ценни за развитието на един бизнес – първите 10 човека, които таргетирате трябва да са онези, които имат най-голяма нужда от продукта или услугата ви.