Казвам се Георги Христов. Занимавам се с уеб от 8 години, като съм участвал в изграждането на повече от 100 проекта. Занимавам се основно с проджект-мениджмънт и комуникация с клиентите.

В момента съм мениджър в IGC. Ентусиаст по душа, обичам да правя неща, само заради идеята те да се случат и да покажа на критиците, че и извън София може да се случват интересни идеи.

Събитие за бизнес, безплатно, при това в университет. Идеята за E-manager 2 е страхотна, и предполагам, трудоемка за осъществяване. Разкажи ни повече!

Идеята за E-manager я имах от повече от година, но все не намирах хора, с които да я реализирам. Всички ми казваха, че IT семинар извън София е загуба на време и на пари. Все пак, намерих още един ентусиаст в лицето на на Ивелина Атанасова и на 31.08 01.09 във Варна се състоя първият E-manager, който беше с подкрепата на Община Варна.

Събитието се получи доста добре, в пълна зала, което ми даде увереност, че може да бъде повторено и в друг град. Така дойде и идеята за E-manager 2, който е планиран за 14 и 15 декември в град Бургас, в аулата на Бургаски Свободен Университет. Искам да благодаря на всички лектори, които се съгласиха да участват и да пропътуват тези разстояния през зимата, за да можем да превърнем идеята за това събитие в реалност.

Всички ми казваха, че IT семинар извън София е загуба на време и пари.

Веднъж след като получихме съгласието на лекторите уговарянето на залата и останалите неща бяха по-лесни. Искрено съжалявам само за факта, че Община Бургас за съжаление не проявиха интерес към това събитие, което е уникално по рода си за града.

Напоследък се говори, че има нужда от събития и обучения за бизнесите извън София – аз също съм съгласен с това. Защо избра Бургас?

Честно казано нямам конкретна причина. Просто исках да не е отново във Варна, а и не исках да е в София.

Решението може би беше продиктувано от разстоянието до Варна, което ми позволява по-лесно да пътувам и да наглеждам нещата. А и през последната година доста усилено се говореше за това колко бързо се развива града. Реших, че на бизнеса в града би било полезно и интересно да научи малко повече за дигиталния маркетинг и добрите практики за изграждане на уеб проекти. Бургаският свободен университет също имаха заслуга за това, като ни предоставиха тази страхотна зала.

Университетите правят ли достатъчно, за да помогнат на своите студенти да създадат връзки в бизнеса – и какво още може да се направи, за да се случи това?

Не бих казал.

Отдавна се говори как програмите на университетите не са съобразени с нуждите на бизнеса и как в крайна сметка студентите, които излизат нямат нужните познания и умения. А когато нямаш търсените от пазара квалификации ти си реално безполезен а в следствие на това и безработен.

Според мен е нужно да се направят съвместни структури между представители на бизнеса и на висшето образование, в които да се разработват специализирани програми за допълнителна подготовка и практически занятия.

Обратно на темата за събитията… Какво трябва да знае човек, който организира семинар или конфернеция за пръв път?

Че се захваща с тежка и неблагодарна задача. Не, наистина, не се шегувам. Ще имате много моменти, в които ще Ви се иска да захвърлите всичко и да кажете „Край!“

Но ако успеете да издържите си заслужава! Усмивките на хората, новите запознанства, потенциалните клиенти – всичко това е там и от Вас зависи да го направите реалност. Ако тръгвате да правите събитие бъдете наясно как точно ще го финансирате, защото не винаги нещата вървят както трябва. А когато правите БЕЗПЛАТНО събитие бъдете готови да използвате в крайна сметка и собствени средства.

Нека поговорим лично! Каква е твоята стратегия за успех в бизнеса и живота?

Ах… стратегия… не бих казал, че имам стратегия. Обичам да се занимавам с много и различни неща, което ми дава възможност да се запознавам и с много нови и различни хора. В крайна сметка като погледна назад именно тези запознанства са били силата, която ме е водила и през бизнеса.

Може би това е стратегията ми – да се ограждам с хора, с които ми е приятно както да пием бира, така и да печелим пари заедно.

Винаги е по-лесно и приятно да работиш с хора, които познаваш и за които имаш някакво изградено мнение. Може би това да е стратегията ми – да се ограждам с хора, с които ми е приятно както да си пия бирата, така и да печелим пари заедно.

Жоро, благодаря за страхотния разговор! Какво би казал на читателите ни като за негов завършек?

Благодаря Ви за отделено време да прочетете всичко това!

Надявам да се видим на 14 и 15 декември в Бургас, защото може това да е последния път когато можете да видите толкова много страхотни лектори заедно и то безплатно.

Отвори сайта на „E-manager 2“ →