Thesis WordPress ThemeЗакупих темата за WordPress наречена Thesis, но скоро се наложи да я ползвам за личен проект. В последната версия 1.5 ми направи впечатление изпипаната оптимизация за търсачки и функционалността, гарантираща предимство спрямо останалите блогове в класирането при търсене.

Впечатлението бе толкова силно, че ме мотивира да напиша цяла статия по въпроса. Та какво може да научим от създателя й Крис Пиърсън за създаването на добре оптимизари блогове?

Пълноценно използване на title тагове

Намирането на баланс между заглавия на статии, които привличат потребителско внимание, и наситеността на добре подбрани ключови думи често е труден, понякога невъзможен. Това, разбира се, не означава че не можете да се възползвате от title таговете на всеки пост във вашия WordPress блог.

Не е нужно да притежавате Thesis, за да се възползвате от такава функционалност. Безплатни плъгини като All In One Seo Pack предоставят задълбочен контрол над заглавията в най-използваната блог платформа.

Noindex срещу дублираното съдържание

Основната стратегия за оптимизиране на блогове е разделянето на съдържанието на всяка статия с „Прочети още“ линк. Но дали е достатъчна, за да се избегне дублирането на съдържание?

Снимка от настройките на Thesis в административния панел.Снимката вдясно е от настройките на Thesis в административния панел, които добавят noindex атрибут към страниците от архива.

Често подобно съдържание може единствено да нарани класирането в търсачки, разсейвайки роботите от намирането на по-важните страници.

Като блогър можете свободно да добавите noindex атрибути на архивните страници по категории, по автор, по тагове, месеци и години.

Meta description за всеки пост

Практиката на добавяне на meta description няма стойност за самата оптимизация, но може да привлече вниманието на търсещия върху вашия линк в резултатите, стига да има добро пояснително изречение.

Отделете три минути при писането на нови статии, за да измислете едно-две изречения, обясняващи за какво става въпрос. Никога не подценявайте силата на думите.

Горещо препоръчвам Thesis на всеки блогър. В случай че не искате да плащате за WordPress тема, имам също толкова добри впечатления от работата с безплатните теми от същия автор.