Екипът на Kreativen се замисли, че трябва да празнуваме Коледно парти и решихме да потърсим мнение и съвет от специалисти в event мениджмънта. Свързахме се с Петя Здравкова, PR специалист от FlyTeam, част от Symbol Media Group, която обобщи в 10 съвета правилата, към които е хубаво да се придържаме при организирането на събития за Коледа.

1. Не натоварвайте служители с организацията

Освен ако доброволно не изявят желание, не натоварвайте свои служители, чиято работа не включва планиране на събития, с организиране на партито. Това трябва да е вашият жест на благодарност за добре свършената работа през годината, а не още един техен ангажимент.

2. Излезте от клишето

Ако вече сте имали фирмени Коледни партита, променете малко концепцията. Каквото и да сте правили предни години, сред служителите ви със сигурност има хора, които ще приемат за досадно да го повтаряте. Разнообразието винаги е полезно.

3. Планирайте отрано

Ако вече имате конкретна идея къде искате да е партито – например в популярен клуб или на боулинг, побързайте да резервирате мястото. Ще се изненадате колко бързо се запълва графикът им. Ако чакате до декември, почти сигурно няма да имат свободни дати.

4. Не правете партито в офиса

Най-лесно изглежда партито да е в офиса. Но… по-добре не го правете! Служителите ви приемат това като работното си място. Ако искате наистина да се забавляват и да гледат на партито не като на служебен ангажимент, излезте от офиса.

5. Съобразете мястото и менюто със служителите

Съобразете мястото за партито със служителите си – луксозните заведения например изискват скъпи тоалети, които не всички могат да си позволят. Внимавайте и за менюто, ако планирате парти с хапване, освен ако не сте 100 % сигурни, че сред хората ви няма вегетарианци.

6. Бройте го като работно време

Планирайте партито в работен ден преди празниците и освободете служителите си от всякакви други ангажименти в този ден. Можете да си го позволите! Така ще ги стимулирате много повече да дойдат на партито и няма да изисквате от тях да се лишават от личното си свободно време.

7. Не искайте доплащане

Никога не искайте от служителите си да доплащат за партито – дори ако става дума за малки суми. Преценете добре какъв бюджет можете да си позволите, така че с него да покриете всички разноски за вход, консумация и/или други евентуални разходи.

8. Уточнете въпроса с придружителите

Решете дали на партито ще бъдат поканени само служителите ви, или те ще могат да доведат и половинката си или някой приятел. Ако изберете втория вариант, предварително съобщете дали ще поемете и разходите на придружителите, или те ще си плащат сами. Ако успеете да се погрижите и за децата на служителите си – със сигурност ще ги направите щастливи!

9. Подгответе подарък за всеки служител

Не говорим за нещо голямо или скъпо – важен е жестът. Нека ги раздава шефът на компанията, и то на партито. Кажете го на служителите си предварително. Това ще е още един аргумент за онези, които се колебаят дали да присъстват, но по-важното е, че ще покаже, че цените хората си.

10. Измислете нещо забавно

Ако самото място, което сте избрали, не предлага някакво забавление извън традиционното ядене/пиене (например караоке, боулинг, музика на живо), то измислете някаква забавна игра или състезание. В никакъв случай обаче не карайте насила хората да участват в тях – ако партито върви добре, в един момент всички ще го направят по желание!