SEO (оптимизация за търсачки) на блог

Google е порталът на милиони хора (и хиляди българи) в интернет, който бива използван всеки ден. Колко пъти търсите в интернет вие за един ден? Представете си, че сте на първата страница на резултатите от търсенето и стотици хора на ден намират блога ви. Но как да го постигнете?

Точна рецепта за SEO липсва. Но има клинично доказани методи за оптимизиране на един блог, които споделям с вас в следващите редове:

  • Ключови думи в заглавието на пост. Мислете като вашите потенциални посетители – ако намерите поста, който пишете в момента, с кои ключови думи ще го намерите? Изберете и ги включете в заглавието на вашия пост. В случая залагам на „SEO“ и „блогване“.
  • Линкове към други статии. Вече съм писал за SEO чрез линкове от други сайтове (backlinks, беклинкове). Но важна практика е да линквате към поне една друга статия от сегашната статия в блога. Така не само посетителите, а и търсачките ще имат с какво да продължат.
  • Никакво копиране. Google строго наказват за дублирано съдържание (duplicate content). Ако нямате идеи за какво да пишете, преразкажете дадена статия с позволяващи действието авторски права. Но не копирайте едно към едно съдържанието, защото няма да има добър резултат.
  • Линкове от други блогове. Най-добрият начин да накарате другите блогъри да говорят (и съответно линкват) към вас е чрез качествено съдържание във вашия блог. Правете го редовно и ще имате стабилно количество линкове към блога ви, които ще допринесат за оптимизацията за търсачки.

Естествено, не трябва да забравяте и заглавието title тага и meta description & keywords. Следвайте всички тези съвети и се наслаждавайте на по-добра позиция в Google + повече посетители.