stockxpertcom_stop-sign-999653.jpg

Google направи поредния удар на интернет маркетинг империята снощи, като намали драстично PageRank на добре известни блогове и онлайн издания на вестници. За разлика от миналите намаления, този път наистина огромен брой блогъри писаха за новите предупредителни действия на търсачката, която (за жалост) ползват повечето интернет потребители.

Повечето сайтове с намален PageRank или са част от мрежа и използват линкове без nofollow, за да линкват към дъщерните и колегиалните си сайтове, или съдържат линкове и реклами от Text Link Ads. Сред санкционираните блогове и световни портали са:

Въпреки че всички тези сайтове (и останалите похитени) са източници на качествено съдържание, те пряко, или непряко нарушават новите правила за уебмастъри на Google. Някои като Брайън Кларк от Copyblogger пишат срещу Google и това е вероятна причина за санкциите.

Но какво целят с това?

За мен това спадане на Google PageRank изказва две предупреждения (странно защо просто не обявят проблемите, вместо да санкционират като интернет диктатори). Първо, Google не искат Text Link Ads да продължи да работи. Независимо дали имате афилиейт линкове, или продавате линкове с TLA, това няма да се отрази добре на класирането на сайта ви.

Второ, Google не толерират размяната на линк авторитет в мрежи от сайтове. Част от санкционираните участват в мрежи (особено в b5media) и поставят линкове един към друг без nofollow атрибут.

Не знам какво целят, но засега постигнаха едно – Google PageRank стана неуместен и маловажен. Вече няма връзка с авторитетните сайтове с добро съдържание. Но ако го махнат и радикално променят системата за класиране, това ще се отрази тежко на онлайн бизнеса, включително афилиейт бизнеса и блогването.