Както сексът и градът, нито оптимизацията за търсачки щеше да има значение без писането на съдържание, нито съдържанието щеше да бъде достъпно без търсачките. Но всеки знае от добър опит, че не е лесно да постигнеш добра позиция в Google. Отговорът не е само в оптимизирането на кода на даден сайт/блог, а и в писането. Това изкуство се нарича SEO Copywriting.

Опитните автори на съдържание знаят как и къде да комбинират писането с оптимизация за търсачки (SEO). Те знаят как да пишат точните заглавия и могат умело да вмъкват ключови думи на точните места в текста, за да може при търсенето с тези ключови думи сайтът да се индексира на по-високо място. Ето част от техните тайни:

  1. Отделят време на заглавията. Как изглежда перфектното заглавие? Не мога да ви кажа. Но заглавие, което получава много повече внимание, е или очудваща новина (Тинейджър изкарва стотачки от интернет), или списък (Четири начина да печелим повече от AdSense), или просто въпрос (Големи пари, или дребни стотинки?). А колкото повече внимание получи едно заглавие, толкова повече линкове ще има към него.
  2. Избират ключови думи за всеки пост. Ако посетител намери съдържанието, което в момента пиша, то с какво търсене ще го направи? Аз заложих на ключовите думи SEO, оптимизация за търсачки и писане.
  3. Поставят ключовите думи на местата им. За да се намерите на доволно място в Google, ви препоръчвам да вмъквате ключовите думи в началото, (сравнителната) среда и края на съдържанието. И не прекалявайте с количеството – не препоръчвам една ключова дума, или фраза да се среща по-често от 5 пъти.
  4. Линкват към друга част от съдържанието. Стандартна стратегия, дори и за блогърите, е да поставят линкове към съдържание в друга страница от сайта.
  5. Не се придържат към стандартите за плътност на ключовите думи. Така наречената „keyword density“, или плътността на ключовите думи, е остаряла стратегия за точното им разположение и брой. Но търсачките вече не са толкова глупави – ако се придържате точно към стандартите, ще знаят какво искате да постигнете 😉

Така че следващия път, когато пишете статия за сайт/блог, помислете малко над тези хитрини. Комбинирайте оптимизацията за търсачки (search engine optimization) умело с текста и се наслаждавайте на резултатите – повече трафик от Google и подобни.