807952_post_it_1.jpg

Image by Piotr Bizior

След обновлението на Google PageRank и възвръщанието на високите резултати на Copyblogger.com и ProBlogger.net (останалите санкционирани остават такива), блогсферата отново се нормализира. В българското интернет пространство имаше голямо количество подобрения както за Креативен, така и за блога за блогове, Нова Визия, блоговете на Майк Рам.

Но колегите от BlogHerald, новинарския портал за блогъри от 2003 година, имат интересна гледна точка за състоянието на Google и блогсферата. Според тях, на теория търсачката добре разграничава блоговете от статичните сайтове чрез Google Alerts и Google Blog Alerts. Но всъщност не успяват.

Според скорошни проучвания, неиндексираната част от интернет е 500 пъти по-голяма от индексираната. Тоест мрежата е тази част от интернет, която не е индексирана от търсачките. И заради ограниченията в скоростта на индексиране, Google би могъл да индексира само 1/3 от тази скрита част от интернет, записвайки я в базата данни със сайтове.

Дали такъв проблем с блогсферата се появява? Мрежата толкова често се обновява, че Google и Technorati вероятно имат проблеми с индексирането й. И както Дарън от ProBlogger.net забеляза, Technorati имаше сериозен проблем скоро, спирайки временно с обновяването на блогове.

Мислите ли, че Google ще успеят да се справят с нарастващия брой блогове?

Завършвам с този отворен въпрос и спирам да говоря за Google тази седмица. Между другото, Креативен.ком е #40 в класацията на блогове от Тодор Христов 🙂