104-годишният японски лекар – Шигеаки Хинохара дава съвети как да живеем в затруднено положение и да се наслаждаваме на всяка една година от живота си. Най-старият японски педагог и лекар е роден през 1911 г. Той е автор на 150 книги, включително най-продаваната „Living Long, Living Good“ и основател на „Новото движение за възрастни хора“. Днес ще ви представим най-вълнуващите съвети на д-р Хинохара, които ще ви помогнат да живеете щастливи, здрави, радвайки се на дълъг живот.

  1.  Винаги използвайте стълбите и носете своите неща

2. Не вярвайте на всичко, което препоръчва или казва вашият лекар

Проучете, четете и образовайте себе си. Не е нужно да вярвате във всичко, което казва вашият лекар.

3. Споделяйте какво знаете

Д-р Хинохара преподава 150 лекции годишно в училищата, бизнес общностите и др. Той често споделя уроците за война и мир. Не забравяйте, че по-голямата част от лекциите са с продължителност (90 мин.)

4. Не е нужно да се пенсионирате

Ако обичате работата, която вършите, не е нужно да се пенсионирате.

5. Планирай напред

Ако искате да се насладите максимално на живота си, трябва да имате натоварен график с различни срещи, лекции, работа и др. Д-р Хинохара планира да присъства на олимпиадата в Токио през 2020 година.

6. Не допускайте да бъдете с наднормено тегло

Д-р Хинохара консумира една супена лъжица зехтин, портокалов сок и кафе за закуска. Бисквити и мляко за обяд и ориз, риба и зеленчуци за вечеря. Той консумира 100 грама постно месо два пъти седмично.

7. Енергията не идва от много сън или от ядене, идва от чувството за добро

Ще бъдете по-щастливи и енергични, ако премахнете строгите правила, регулирани от времето, бъдете като деца – забавлявайте се и бъдете заети, докато не почувствате сънливост или глад.

8. „Чудесно е да живея дълго“

Той продължава да служи на обществото – доброволно, работи 18 часа на ден, 7 дни в седмицата и също така се радва на енергията си във всеки един момент от живота.

9. Намерете модел на подражание

Лекарят обикновено се пита какво би направил баща му, ако е изправен пред подобен проблем.

10. Не се притеснявайте твърде много, животът е непредвидим и пълен с изненади

Докторът е бил отвлечен от комунистическата Червена армия, когато е на 59 години. Той прекара 4 дни под 40 градуса топлина и с белезници на мястото си. Той също така е изумен как тялото му се забавя, за да се адаптира към лишения.

11. Само науката не може да помогне или да излекува хората

Лекарят смята, че всяко заболяване може да бъде излекувано с либерално и визуално изкуство. Той вярва и в уникалността на всеки отделен индивид.

12. Не се вманиячавайте в парите

Лекарят много добре е осъзнал, че нищо няма да вземе със себе си, когато напусне този свят.

13. Болката е мистериозна

Трябва да направите нещо забавно, ако искате да забравите за болката. Лекарят установява, че музиката и животните наистина могат да ви помогнат да се отървете от болката.

14. Бъдете вдъхновени

Трябва да откриете вдъхновение в света, за да мотивирате себе си. Например той намира мотивация в стихотворението „Abt Vogler“ на Робърт Браунинг.

15. Ароматерапия с етерични масла

Възползвайте се от ароматерапия с етерични масла за намаляване на стреса и повишаване на концентрацията. Отдайте се на блаженството на ароматите за постигане на по-добри резултати и по-добро здраве.