Когато детето тръгва на училище, пред родителите стои въпросът относно подреждане на учебното бюро.

Много родители купуват ученическо бюро, така сякаш вече няма да има нужда да купуват нови мебели. Ученическите мебели винаги трябва да са съобразявани с възрастта, ръста и специфичните нужди на детето.

Бюрото е предназначено за прекарване на една голяма част от деня на него. На него се извършват учебните и други занимания. Ето, защо е важен изборът му и това да поддържа правилната поза. Детето просто се учи, прекарва часове на чина, а гръбнакът му все още се формира.

Училищното бюро трябва да е направено, вземайки предвид анатомичните особености и възраст. Това ще подпомогне за формирането на правилната поза.

От значение е и факт, че децата растат бързо, а височината на масата по правило не се регулира. Стандартните столове имат височина 45 сантиметра, стандартните настолни компютри – 76 сантиметра. Детето ще се чувства неудобно, ако краката не достигат до пода.

Не само е невъзможно да се учи правилно. Непрекъснато ще се разсейва, поради дискомфорт – рискът от множество заболявания се увеличава значително. Става дума за сколиоза (увреждане на гръбначния стълб), остеохондроза и миопия. В някои училищни бюра височината се регулира, така че плотът на масата може да се коригира съобразно ръста на детето.

Трансформиране на ученически чинове и бюра

Важно е да регулирате правилно височината на ученически стол и чин. Както споменахме вече, краката на детето трябва да са здраво поставени на пода, коленете под масата задължително да оформят един прав ъгъл, а бедрата и торса – втори прав ъгъл.

Препоръки за избор на ученически чин, седалката и облегалка:

Височина на седалката се определя по съответна таблица с размери. Такава е вземана под внимание винаги от производителя на ученически мебели

110-119 – 52/32; 120-129 – 57/35; 130-139 – 62/38; 140-149 – 67-41.

Според професионалистите височината на обзавеждането за класни стаи, както и ученическите мебели за детската стая трябва да се коригират.

На трето място стои въпросът с бюрата, които разполагат с модули за съхранение. Те лесно се поместват в интериора и спестяват ценни метри.

В същото време тези бюра гарантират, че отговарят на всички изисквания, които се отнасят за ученическите бюра:

Размери на плота – за да може ученикът да седне правилно на ученическата маса, той трябва да може да сложи и двата лакътя на ръба на бюрото. За да не е гърбът в грешната позиция се вземат под внимание точните размери. Работният плот на бюро трябва да е с размер не по-малки от 60×60 сантиметра, в противен случай просто няма да има достатъчно място за всички учебни помагала.

Височината на масата и стола. Столът трябва идеално да се побере под бюрото, съобразно неговата височина. Съответно важно е седалката на ученическият стол да не опира в долната част на плота на чина, а да има необходимото разстояние.

По право всички елементи на бюрото трябва да са безопасни за детето. Важно е, както родителите, така и училищният съвет да избират ученическите мебели от трайни и надеждни материали.

В обзавеждането за класни стаи не трябва да има изпъкнали ръбове и опасни елементи. Училищното бюро трябва да стои стабилно и да не се плъзга. Добре е ъглите да са заоблени.

Ако живеете в малък апартамент, трябва да обърнете внимание на размерите на бюрото. Училищното бюро може да бъде достатъчно голямо и достатъчно компактно.

От значение е и материалът за направа на бюрото. Той трябва да е екологичен и да не отделя опасни вещества. Производителите на обзавеждане за училища работят по сертификат, потвърждаващ сигурността. Разбира се, идеалният вариант е, изработено от масивна дървесина, но тези мебели са по-скъпи. Масата трябва да е матирана, тъй като гланцовите повърхности отблясват и допринасят за по-бързата умора на очите. Най-добре е да изберете неутрални цветове на масата (пастели или нюанси от естествено дърво) с възможност за лесно почистване.

Аксесоарите дават допълнителни „бонуси“. Да приемем, че някои училищни бюра могат да се адаптират към различни видове настилки – меки или твърди. Кука за окачване на чанта, кутия с молив, допълнителен рафт за книги. Тези неща не са задължителни, а много полезни допълнения.

Когато се избират мебели от утвърдени производители на училищно обзавеждане се дава и възможност за избор от няколко цвята. Цветът на бюрото не трябва да е ярък. Това ще отвлича вниманието на детето.

Цената на моделите варира в зависимост от марката и наличието на определени настройки.

Благодарение на иновациите в областта на материали, спазвайки всякакви законови изисквания за безопасност. Към всичко това като добавим и опита, които имат производителите на училищни мебели за класни стаи Мега М, град Плевен могат да отговорят на нуждите, както на учебните заведения, така и да предложат най-доброто за стаята на вашето дете.