chart-222487.jpg

Както и да го нарека, всеки има своя рецепта за оптимизация за търсачки. Докато някои предпочитат рядко обновявано съдържание и повече линкове от качествени уебсайтове, други разчитат изцяло на съдържанието и възможно най-малко на трупане на линкове. Днес реших да споделя моята SEO рецепта – това, което аз смятам за смислено при оптимизация за търсачки.

Google тепърва ще ни поднасят изненади, свързани с алгоритъма на класиране на уебсайтове, част от които са премахването на Google PageRank и операторът link, който представя броя интексирани линкове от бота на най-често използваната уеб търсачка. Затова като блогър и уебмастър, който очаква драстични промени в линк трупането, предпочитам оптимизация за търсачки чрез качествено съдържание.

Технически погледнато, писането на съдържание само по себе си не гарантира ефективна оптимизация за търсачки. Но когато сте оптимизирали кода на вашия уеб сайт, или блог, редовно добавяте ново и богато на ключови думи съдържание, като през това време трупате няколко качествени линкове от директории и други сайтове, успехът е гарантиран, нали?

Аз не съм на това мнение. Както Робърт говори как парите трябва да работят за вас (а не вие да работите за пари), така аз смятам, че добрата оптимизация за търсачки трябва да бъде полуавтоматизирана – да пишете съдържание, да търсите линкове, но едновременно другите да пишат съдържание за вас и да ви дават линкове.

Как се привличат линкове?

Всичко зависи от съдържанието. Без съдържание във вашия уебсайт няма смисъл да трупате линкове, нито някой ще ви даде линк, за да сподели вашия сайт, или блог, със своите посетители (всъщност повечето уебмастъри не са невероятно егоцентрични, стига да имат полза, за да ви помогнат с линк).

Пишейки вашето съдържание, трябва да се стремите:

  • Да бъдете полезен. Казвал съм го десетки пъти в този блог – колкото по-полезно е вашето съдържание, толкова повече линкове ще получавате. Интернет потребителите търсят полза от всичко, което вършат в интернет, особено когато изисква повече внимание, като четенето на статиите. Затова нека имат основание да посещават вашия уебсайт.
  • Да пишете интересно. Интересното писане и колоритната визия (казано на български език: когато интернет образът ви се различава от тези на вашите колеги блогъри и уебмастъри) демонстрират опит и умения, независимо в коя област пишете. Защото писането е умение, което се подобрява с времето, а посетителите разбират кога пишете с опит.
  • Да привличате вниманието. Законът за привличането гласи: „Аз привличам в моя живот това, което привлича моето внимание, енергия и интерес.“ Без да се впускам в аргументации дали привличате всичко, което наистина пожелаете, казвам, че когато пишете с амбицията на станете популярен и авторитетен автор на съдържание, отново посетителите и колегите ви го разбират.

Още три кратки идеи за писане на съдържание, което се харесва, съм споделил в тази статия.

Обобщено казано, често обновяваното качествено съдържание водят до интерес от читателите и уебмастърите/блогърите. Пишейки оптимизирано за търсачки съдържание, което едновременно е създадено да бъде полезно, вие правите ефективна оптимизация. Защото съдържанието е от вас. Остава да бъдете забележен и колегите ви блогъри да почнат да пишат за вас, споделяйки щедро количество линкове.

Пишете полезно, търсете линкове, общувайте. Придобийте популярност и оставете останалите да говорят за вас и вашите статии. Популярността идва от линкове, а линковете от авторитетни блогове и уебсайтове са SEO-friendly 😉