Началото на бръснарницата датира преди няколко века, като до 16 век самото бръснене е било доста болезнен и неприятен процес. Самата процедура се е извършвала в обществените бани, а бръснарските инструменти са били изключително примитивни и далеч по-различни от бръснарските ножчета, които познаваме днес. Ако се върнем в 14 век, например, тогава даже не е имало четки за бръснене и все пак, мъжете от всички прослойки на обществото, са възприемали ходенето до бръснаря като едно важно за визията и статута им важно събитие.

Първият бръснарски салон се появява в средата на 19 век. В него вече се виждат грижливо подредени бръснарски инструменти, а самият занаят на бръснаря придобива много по-голяма популярност. Посещението в бръснарницата започва да се възприема като социална дейност, защото самият бръснарски салон прилича по-скоро на място за общуване. Тук се обсъждат важни обществени и политически въпроси, разкриват се тайни и даже се коментират жените у дома. И това ако не ви напомня на дамските клюки и споделяния в съвременния фризьорски салон?

След така сериозния подем на бръснарницата обаче, през 20 век, тя рязко започва да прилича на поредната отживелица. Дали защото брадата вече не е толкова важна за мъжа или той започва да се възприема повече като стожер в обществото и разкрасителните процедури за него са не особено достойни, с всеки изминал ден хората, посещаващи бръснаря намаляват, а самият бръснар да се превръща в изчезващ вид професия.

За щастие, в съвременните дни наблюдаваме тотално възраждане на бръснарницата и нейните майстори. Днес, отново можем да намерим бръснарски салони и то с доста по-модерна визия, а също така и с изключително професионално оборудване. Със скоростта, с която се развива индустрията на фризьорските инструменти, започна да се уголемява и пазарът за бръснарски принадлежности. Нещо повече – днес, аксесоарите за бръснаря дори се произвеждат от същите онези хора, занимаващи се с професионални артикули за фризьорски салони. Един добър пример в тази насока е artero.bg, които освен професионалните фризьорски инструменти – предлагат и бръснарски принадлежности.

Да не говорим, че мъжете с брада по улиците става все повече. Ако трябва да сме по-конкретни популярната напоследък хипстър мода е тази, която даде тласък бръснарницата да се съживи и то да придобие съвсем нови изключително съвременни параметри. В днешни дни, всеки мъж, който поддържа брада, може да се наслади на експертни грижи в иновативни бръснарници с още по-иновативни инструменти. Освен класическите бръснарски ножчета и четки, ние ставаме и свидетели на техники, включващи високотехнологични тримери, а самият процес на бръсненето е по-комфортен и приятен от всякога поради приложението на допълнителни помощни средства от типа на пяна и гел за бръснене, както и удобни за използване купи за сапун, гумени съдове за отцеждане и много други.

Бръснарницата претърпя такова сериозно развитие днес, че в някои бръснарски салони мъжете дори могат да се възползват от типични за жените процедури като маникюр, педикюр или почистване на лицето. Тук съвсем не става въпрос за някаква метеросексуалност – далеч сме от подобни твърдения – напротив, тук става въпрос за нуждата на мъжа да получи професионални съвети и подходи за неговата модерна, чиста, спретната и подобаваща визия. А и да не забравяме, че напоследък ретро или дори Винтидж концепциите са изключително популярни – та какво може да е повече Винтидж за един мъж, който иска да се поглези, от това да отиде до бръснаря си?