Когато в уебмастърските форуми (главно WebmasterWorld) започне да се говори за големи промени при резултатите от търсене в Google, обикновено предстои някакъв тип изненада. Дори след запитване на Бари Шварц, основателя на SERoundtable.com, от Google отричат да предстои пореден Panda или Penguin ъпдейт.

Ако не сте наясно за кои панди и пингвини става въпрос – не се плашете, след малко ще поясня с няколко думи какъв ефект тези животни имат и върху посещаемостта на вашия сайт.

Но преди това искам да задам отворения въпрос дали някой от вас (хайде, SEO-та, дългът зове) е забелязал някакви промени в класирането на сайтовете си от понеделник насам.

Панди + пингвини = промени

Ако следите новините около търсачките, тогава със сигурност сте забелязали, че Google внесоха значителни промени в алгоритъма си на класиране през изминалия месец април. Целта? Да подобрят качеството (релевнатността) на резултатите при търсене.

Сред нововъведенията бяха нови алгоритми за разпознаване и филтриране на нискокачествено съдържание, за откриване и класиране на свежо (наскоро публикувано) съдържание, голям брой подобрения на вече съществуващи инструменти/функционалности на Google, както и подобрени резултати при търсене за Формула 1 и Испанската футболна лига. Явно и в Google са привърженици на спорта.

С риск да се повторя, промените ще работят във ваша полза, ако публикувате редовно качествено съдържание. Но дали е така наистина?

За добро или за лошо?

В групата Маркетинг и уебмастърство във Facebook, някои колеги споменаха как след последните няколко обновления, Google класира резултатите си по странен, нелогичен и неразбираем начин. Всеобща тайна е как през изминалия месец изключително много сайтове с остаряло, подобно на спам нискокачествено съдържание се качи нагоре в класиранията, докато сайтовете с авторско, качествено публикувано в тях съдържание не мръднаха или спаднаха надолу.

Всички тези наблюдения поставят под въпрос колко успешни са новите промени в алгоритъма. Дали гигантът в търсенето се насочва в грешна посока?

Забележка: внимавайте с линкове от нискокачествени/спам сайтове. Наскоро WPMU изгоряха от пингвиновото обновление. Поне по официалната версия от Google.

Knowledge Graph: как търсачката поумня

Един от основните проблеми на търсачките преди няколко години бе, че разпознаваха ключови думи и фрази, но понякога не схващаха напълно какво човекът зад тези думи иска наистина да намери в интернет.

Google постоянно „образоват“ механизмът на търсене и се стремят да доставят колкото се може повече актуална и конкретна информация до потребителите си. Google Knowledge Graph е последното нововъведение, което цели точно това – да направи доставянето на резултати по-интелигентно.

С пускането на Knowledge Graph, Google започват да изграждат сериозни семантични връзки между резултатите от търсене. Така потребителят ще получава допълнителни данни и резултати, които иначе биха искали повторно или по-детайлно търсене.

Дали точно Google Knowledge Graph не е виновникът за промените, които нашумяха в уебмастърските форуми последните няколко дни?

Предстои ни да разберем.