Истинският трафик идва от търсачките. Независимо дали търсите повече продажби, или посетители, вашият отговор е оптимизация за търсачки. Защото посетителите, влезли от търсачки, са най-често клиенти, или потенциални редовни посетители. За разлика от посетителите от сайтове за социален букмаркинг (Digg.com/Svejo.net), които често идват и не се връщат във вашия сайт.

Една от главните стратегии за оптимизация за търсачки е добрият подбор и правилното използване на ключови думи. Защо? Когато търсите определена информация, обикновено въвеждате от 2 до 5 думи, събрани в една ключова фраза. Като собственик на сайт можете да обърнете процеса, разбирайки под какви ключови думи/фрази посетителите ще ви намерят.

Първата стъпка е подборът на ключови думи. Седнете пред празен лист и напишете темата на вашия сайт. Отдолу напишете фрази, под които вие бихте намерили вашия сайт от търсачки. Влезте в статистиката и разберете с кои ключови думи посетителите най-често ви намират. Подчертайте най-силните от тях. Вече имате списък, по който да работите.

Колкото по-детайлна е една ключова фраза, толкова по-таргетиран (целенасочен, реален) трафик ще получите. Експертите в оптимизацията за търсачки го обясняват с пирамида. Да вземем за пример ключовата дума „отслабване“:

В пирамидата „отслабване“ е най-обширната ключова дума. Добра позиция в търсачките е най-трудна за постигане при нея. По-надолу има таргетирани ключови думи като „хапчета за отслабване“, „клинично доказани хапчета за отслабване“ и т.н. Колкото по-детайлна става ключовата фраза, толкова по-лесно става доброто класиране и намирането на таргетиран (целенасочен) трафик, който се преобразува в продажби.

Препоръчително е когато продавате хапчета за отслабване, да използвате точната ключова дума, тоест „хапчета за отслабване“ (не съм робот, спокойно). Няма да е лошо, ако вмъквате и допълнителните думи като „клинично доказани“ и „от чужбина“.

Толкова за пирамиди и фараони. А сега идва другият проблем – къде да поставим ключовите думи? Точна формула няма. Но повечето SEO-та препоръчват ключовите думи да бъдат поставени (най-вече) в първия параграф и последното изречение на съдържанието в дадена страница. И не прекалявайте с количеството – не слагайте повече от пет-шест в една страница.

Това е цялата философия на ключовите думи и SEO. Колкото повече прилагате оптимизация за търсачки, толкова повече истински трафик ще получавате от тях. Успех!