M1

Apple представи нова гама компютри, който се възползват от мощта на собствения чип Apple Silicon, M1. Заедно с тях идва и новата операционна система BigSur, за да се използва подобрената мощност и графични възможности на чипа.

Новите компютри MacBook Air и MacBook Pro са 13 инчови, а заедно с тях идва и обовен Mac Mini, а триото ще е достъпно за поръчки от следващата седмица. BigSur пристига на 12 ноември. MacBook Air ще струва 999 долара, MacBook Pro – 1299, а Mac Mini – 699.

Компанията посочи, че ще отнеме две години, за да прехвърли всичките си продукти към използването на М1. С двата лаптопа животът на батерията се е удвоил, като MacBook Pro предлага до 20 часа възпроизвеждане на видео и 17 часа безжично сърфиране. MacBook Air е три пъти по-бърз от своя еквивалент и 98% по-бърз от продаваните през последната година лаптопи. Той ще работи безшумно, тъй като няма вентилатори поради намаляването на потреблението на енергия. Що се отнася до Mac Mini, Apple посочва, че е с една десета от размера, но до пет пъти по-бърз от най-продавания десктоп на Windows в своя ценови диапазон.

Една от основните причини Apple да разработи новото си предложение М1/BigSur е да разшири обхвата на приложенията за iPad и iPhone, които вече ще работят и на Mac.