Или как да запазим мрежата… мрежа.

Google напълно изненадаха уебмастърското общество тази седмица, като забраниха размяната на линкове в буквалния й смисъл (новината). Въпреки това има начин да се разменят линкове и да запазим интернет като една голяма мрежа, каквато беше преди.

Методите, които ще споделя, не са доказани като съгласни/противни с правилата за уебмастъри на световната търсачка. Аз ги прилагам, а дали вие ще ги прилагате, е ваше решение.

  • Разменяйте линкове с подобни на вашия сайтове. Не е нужно да бъде под формата на „Приятели,“ или „Линк партньори.“ Можете взаимно да се препоръчвате. Имайте в предвид, че правилата забраняват размена на линкове с цел манипулиране на PageRank, а не с цел докарване на повече трафик.
  • Използвайте линк директории. В правилата се забраняват продаването и купуването на линкове, но нищо не се споменава за линк директориите. Ако все пак имате някакви притеснения, избирайте директории, които не изискват обратни линкове.
  • Не се страхувайте да покажете другите си сайтове. Ако имате повече от един сайт (число над три би било перфектно), не се страхувайте да ги свържете под име „Авторски сайтове“, „Моите сайтове“ и т.н. Не го правите с цел да манипулирате Google PageRank, а с цел да споделите останалите ви творби.
  • Тройна размяна на линкове? Тук методът е прост – имате три сайта. Сайт „А“ сочи към сайт „Б“. Сайт „Б“ сочи към сайт „В“. И сайт „В“ сочи към сайт „А“. Нито една двойка от трите сайта не прави двойна размяна на линкове. Всеки сайт линква към друг. Според някои Google разпознава до шестократна размяна на линкове, но в крайна сметка вие решавате дали да прилагате този метод.
  • Обменяйте статии. Напишете качествена, интересна статия за чужд блог под условие, че ще има линк към вашия в началото/края й. Хем ще имате в един повече беклинк, хем ще получите и повече трафик (посетители).

В крайна сметка, интернет е създаден за да вързва хората. Това включва и техните сайтове. Google могат да ограничат размяната на линкове, но никога няма да могат да я спрат.