IMG_20221212_151849-scaled

През последните години сегментът на смартфоните се развива изключително бурно и много от големите производители сякаш се опитваха да убедят всички нас, че трябва да си купим най-новия им модел, сменяйки телефона си едва ли не всяка година. Тази политика стигна до крайности, които не са нито в интерес на околната среда (огромен брой телефони се изхвърлят годишно, за да бъдат заменени с нови), нито на потребителите и техния бюджет.

Постепенно обаче потребителските нагласи се променят и желанието да имаме последната излязла на пазара иновация отстъпва на стремежа към устойчивост и по-екологично потребление на технологиите. Идва времето на устройствата, които ще използваме по-дълго, ще бъдат създадени от рециклирани материали и с мисъл за природата. А марката, която в най-голяма степен вече е позиционирана за тези промени, е Nokia.

Брандът на финландската група HMD Global напоследък залага на смартфони, които съчетават първокласни функционалности с мисъл за околната среда. А в настоящото ревю ще ви запознаем с модела Nokia G60 5G, който е изработен от рециклирана пластмаса и е проектиран да работи устойчиво и ефективно дълги години. Предлага се с гарантирани три ъпгрейда на операционната система, ежемесечни актуализации на сигурността в рамките на три години и тригодишна гаранция. Въпреки това той се отличава с висока производителност, камера с AI и голям FHD+ дисплей. Вижте повече за него.

Външен вид и размери

Веднага след като извадихме смартфона от кутийката, ни направи впечатление компактния му размер (166 x 75.9 x 8.6 мм., 190 гр.) и удобен за хващане и за работа корпус. Дизайнът му е изчистен и издържан в скандинавски стил. Следващото, което ни впечатли в модела е неговият

FHD+ дисплей,

който е с големина 6.58 инча и честота на опресняване 120Hz. По данни на производителя разделителната му способност е 1080 x 2408 px и 400 ppi плътност на пикселите. Както успяхме да се уверим сами, с тези показатели дисплеят предоставя много гладко ежедневно изживяване. Независимо дали става въпрос за четене, снимане, стриймване или просто сърфиране в мрежата, качеството на картината остава високо и без накъсвания.

Камерите

са сред основните привличащи вниманието отличителни черти на модела. За селфи снимки и видео разговори отговаря единичната предна камера, която е 8MP. За основните снимки и видеа е на разположение тройна 50-мегапикселова задна камера с изкуствен интелект.

Нашите тестове показаха, че Nokia G60 5G може да прави ясни и детайлни снимки еднакво добре и при силна, и при слаба светлина. Благодарение на функцията си Capture Fusion, смартфонът прави страхотни широкоекранни фотографии. Изживяването се допълва от функциите за нощно зрение Dark Vision и за портретен режим с изкуствен интелект AI Portrait.

Производителност

Разглежданият модел работи с процесора Qualcomm SM6375 Snapdragon 695, създаден по 6 нанометрова технология, който осигурява 5G свързаност и бърза скорост на връзката. Нашите тестове показаха, че Nokia G60 5G се справя много добре с най-разпространените ресурсоемки приложения – от сърфиране и пазаруване, през онлайн стрийминг, до игри и др. Устройството има и 128 GB вътрешна памет, както и 6 GB RAM.

Батерия

Nokia G60 5G разполага с вградена 4500mAh батерията, която както показаха нашите тестове, при умерено използване на смартфона може, да издържи два дни. Тя има 800 гарантирани цикъла на зареждане.

Други екстри

Сред останалите функции на модела, които са много полезни, са: отключване с лицево разпознаване или пръстов отпечатък, жироскоп, акселерометър, електронен компас и сензори за близост и светлина.

В заключение

Nokia G60 5G е един телефон, изцяло създаден с мисъл за околната среда. Рамката и гърбът на смартфона са изработени от рециклирана пластмаса, което го прави по-здрав при удари и по-щадящ към околната среда. Моделът идва с гарантирани три ъпгрейда на операционната система, ежемесечни актуализации на сигурността в рамките на три години, тригодишна гаранция. Всичко това означава, че притежателите му ще разполагат с първокласен смартфон по-дълго време и няма да се налага да го сменят скоро. Моделът може да бъде открит на пазара у нас на цена от около 660 лева.

Източник: Pixelmedia.bg