evelynsh

Дали работите в офис или в домашни условия, най-вероятно ви се налага да принтирате значително количество документи. Независимо от дигитализацията и технологичният напредък, които доказват, че всичко може да се случва онлайн, хартиените носители на информация все още са предпочитани и използвани. За целта са необходими устройствата, наречени принтери.

Разнообразието от модели е голямо, което се предлага както в каталозите на физическите, така и в онлайн магазините. Но кой вариант е най-добър за вас? Специалистите от OK Office споделят кои са основните и най-разпространените видове принтери, къде намират приложение и кои са най-характерните им особености. По този начин, ще можете да прецените наличните възможности и да изберете най-добрата.

Лазерен принтер

Този тип устройства са сред най-предпочитаните. Повечето модели са монохромни, но ще откриете и такива, които отпечатват в цветен вариант. Предимствата, които притежават, са:

  • високо качество на отпечатани текстови документи;
  • нисък разход за консумативи;
  • високоскоростно разпечатване.

Именно тези характеристики ги правят отличен вариант за офиси и работни среди, в които обемът на файловете, които следва да бъдат разпечатани, е голям. Именно лазерният принтер ще осигури скоростта на изпълнение на задачата, от която се нуждаете. Като недостатък може да се посочи , че качеството на отпечатаните изображения не е толкова високо.

Мастиленоструен

Те са приложими най-често в домашни условия. Подходящи са за лично ползване, както и за целите на офис вкъщи или дизайнерски дейности. Предимствата, които предлагат, което ги прави подходящи именно за такова приложение, са:

  • по-достъпни цени, в сравнение с лазерните модели;
  • най-често са цветни, което ви позволява да принтирате не само текстови документи, но и изображения;
  • предоставят отлично качество на принтираните снимки и изображения.

Като техен недостатък се явява по-голямата консумация на консумативи, като мастило. Друг недостатък, е че за да поддържате цветни отпечатвания, трябва да поддържате едновременно няколко касетки с мастило, притежаващи различни цветове.

Мастиленоструйните принтери са отлична възможност, ако търсите висококачествено отпечатване на снимки, но скоростта на разпечатване е ниска. Ако ежедневно разпечатвате голямо текучество от хартиени носители на информация, то е добре да се насочите към по-подходящ модел.

Тези иновативни устройства са приложими в множество сфери, сред които и индустрията. Те позволяват, чрез специална технология, да изготвят прототипи в триизмерна версия. Използват се предимно в научно-техничната дейност. За отпечатване се използва най-често ABS пластмаса, както и найлон.

Етикетен

Тези принтери имат компактен размер, мобилни са и се използват предимно за разпечатване на стикери, цени, както и лепенки. Те са подходящи за сферата на търговията, куриерски услуги и организационна длъжност, включваща маркиране и разграничение на разнотипни продукти.