IKEA_OMSESIDIG_PH192506-0bbfdf1a

ИКЕА представя новата колекция ÖMSESIDIG, посветена на празненствата, която изследва традициите и културата на Латинска Америка с помощта на местни творци от Мексико, Чили и Колумбия, всеки от които допринася със своята пъстра гледна точка.

Шведската компания винаги е подхождала с любопитство към живота у дома в различните части на света. Навлизането на бранда на латиноамериканския пазар му позволи да се докосне до една нова изразност и перспектива по отношение на дизайна. За създаването на ÖMSESIDIG, ИКЕА се свърза с местни творци от различни области като дизайн, мода, изкуство, гастрономия и архитектура. Основната идея зад колекцията е изразена именно чрез името ÖMSESIDIG, което означава „взаимно“ на шведски. То изразява споделеното любопитство между ИКЕА и артистите да творят и да се учат едни от други.

„Бяхме любопитни да разберем какво би се случило, ако различни културни традиции, занаяти и навици се преплетат с авангардната сцена на дизайна, модата, гастрономията, архитектурата и изкуството. Резултатът е една изпълнена с живот колекция, която отпразнува разнообразните таланти на нашите автори, като всеки творец допринася със своята ярка перспектива и подход към дизайна“, споделя Фрисо Виерсма, дизайнер в ИКЕА, Швеция.

Непринудено общуване в дома и извън него
Колекцията се състои от 30 части, които спомагат за постигането на празнична обстановка и леко общуване, чрез селекция от артикули, създаващи страхотна атмосфера – без значение мястото. ÖMSESIDIG включва стъклена посуда, прибори за сервиране, празнични декорации, нестандартни абажури и текстилни изделия. Сред специалните предложения са емблематичната чанта FRAKTA, както и три различни панела за тонколони SYMFONISK.

Колекцията ÖMSESIDIG цели да улови богатството на различните културни традиции и занаяти на Латинска Америка, подчертавайки както контрастите, които са толкова разнообразни, колкото населението на региона, така и нещата, които ги обединяват. Дизайните са създадени на база перспективата и подхода на всеки един творец. За кухненските прибори с извити и свободни форми Абел Каркамо Сеговия черпи вдъхновение от куека, националния танц на Чили.

„Докато си мислех каква история да разкажа, осъзнах, че искам да подчертая ролята на танците в културата на Чили. Започнах да разсъждавам как да синтезирам движението и ритъма на хореографията в традиционната куека, за да ги интегрирам в своя дизайн“, споделя Абел Каркамо Сеговия, продуктов дизайнер от Чили.

Смели и ярки модели
Покривката ÖMSESIDIG на Николас Риверо навява спокойствие и меланхолия в колекцията с по-студените си палитри от цветове, вдъхновени от високите планини на Андите. Приносът на Трини Гузман и Диана Ордонес е по-цветен, с текстил и декорации със смели и ярки шарки, заимствани от детските игри и пъстрата карнавална култура.

„Наистина обичам да използвам цветове в цялото си изкуство, за да накарам хората да се почувстват така, сякаш са на карнавал с мен. Цветът е енергията, която всеки от нас носи на празника“, споделя Диана Ордонес, художник от Колумбия.

Приносът на Лилияна Овайе се изразява в стилна табуретка, купа за сервиране във формата на лайм, както и разноцветни гарафа и чаши, предназначени да внесат живот и светлина по време на всяко събиране. Овайе черпи вдъхновение от детството си и спомените за празненствата със семейството.