снимка: stockxpert

Оптимизация за търсачки е избягвана дейност от повечето блогъри. Дори автори на популярни блогове като Брайън Кларк от Copyblogger.com твърдят, че не обръщат никакво внимание на търсачките. Стратегията е напълно правилна! Ако желаете да разберете защо, чувствайте се свободни да прочетете останалата част от тази статия.

[wp:svejo-net]

Представете си следното: сядате пред компютъра, зареждате администраторския панел на вашия блог и започвате да пишете статия. Но почти на всяко изречение триете стари думи, променяте словоред и добавяте ключови думи. Повтаряте процеса до завършване на статията. И понеже почти никой не проверява статиите си, след като ги напише, вие просто я публикувате с надеждата да се хареса. На кого?

Когато пишете статия, имате избор за кого да пишете – за търсачките, или за хората. Търсачките предпочитат текстове с ясно отразени ключови думи (в сравнително голямо количество), а хората предпочитат текстове с ясно отразени смисъл и идеи. Задайте си въпроса какво целите с всяка статия? Оптимизация за търсачки, или добро четиво за посетителите?

Оптимизираната статия е поредната статия. Писаната за посетители статия е интересната статия. Не смятам, че мога да го изразя по по-лесен за разбиране начин. Можете да прилагате оптимизация за търсачки като пишете оптимизирани статии, но не прекалявайте, защото отбивате номера със стойността и качеството пред посетителите. Правите ли го твърде често, ще започнете да губите доверието им (и читателството им).

В повечето статии пишете задълбочени и идейни текстове за посетителите. Оптимизацията за търсачки ще им бъде естествена, без да се тревожите за нея в процеса на писане.

Не ми вярвате достатъчно? Колко пъти прочетохте фразите оптимизация за търсачки и писане на статии? Ако се вгледате по-внимателно, ще забележите дори техни вариации. При писането на тази статия не съм обърнал никакво внимание на ключови думи, параграфи и т.н. Споделяйки главната идея на всяка статия, оптимизацията е естествена.

Нормално е когато пишете за SEO, думите SEO, оптимизация за търсачки, ключови думи да присъстват често в текста. И ако се стараете да пишете четливи за интернет статии, ще почернявате главните изречения, за да улесните посетителите в четенето и разбирането на статията. Почернените изречения, на които Google и Yahoo обръщат значително внимание, може би ще съдържат ключовите думи. Затова в предишните редове казах, че има естествена оптимизация.

Ще се радвам да прочета вашето мнение по въпроса като оставите коментар долу!