watch-tv-301528_1280

Лайвстрийм или т.нар. излъчване на живо в социалните мрежи се превърнаха в един от най-популярните начини за предаване на информация и споделяне на събития в интернет. С появата на различни социални мрежи като Facebook, Instagram и Youtube, буквално всеки може да създаде свой канал за лайвстрийм и да сподели важни моменти с приятелите си и последователите си.

За да създадете качествен професионален лайвстрийм и да излъчите важно събитие на живо във Фейсбук, трябва да разполагате с необходимите фотографски умения и оборудване. На пръв поглед задачата „заснемане на събития и лайв стрийм“ в интернет  може да изглежда просто – смартфон + Фейсбук+ добър интернет и готово. Но, ако търсите професионално и висококачествено отразяване в реално време, то се изисква добро планиране и подготовка, за да осигурите безупречно излъчване на живо.

Ето няколко стъпки за успешно излъчване на живо в социалните мрежи:

Планиране и подготовка

Преди да започнете лайвстрийм, трябва да планирате събитието и да се подготвите за него. Изберете подходящо място, оборудване и кадри за заснемане, за да осигурите качествено излъчване на живо.

Използвайте професионално оборудване

За оптимално качество на видеото и звука, използвайте професионални фотографски услуги и оборудване. Възможно е да наемете специализирани фирми, които предлагат услуги за заснемане на събития и видео излъчване на живо в интернет или заснемане на фирмени събития и лайв стрийм.

Подгответе сценарий

Разработете сценарий и програма за излъчването на живо, за да запазите вниманието на зрителите и да представите събитието по най-добрия начин.

Включете зрителите

Интерактивността е ключова за успешния лайвстрийм. Включете зрителите с коментари и въпроси, за да ги ангажирате и да създадете по-близко връзка с тях.

Разпространете излъчването на живо

Разпространете вашето излъчване на живо в различни социални мрежи и канали, за да достигнете по-голяма аудитория и да увеличите видимостта на събитието си.

Каква техника е нужна за излъчване на живо

Първото нещо, което е необходимо за излъчване на живо, е камера. В зависимост от бюджета и нуждите си, можем да изберем различни видове камери – от професионални видеокамери до смартфон от висок клас. Важно е обаче да изберем висококачествена камера, която може да предаде ясни и чисти изображения.

Следващата нещо, от което се нуждае за успешно излъчване на живо, е микрофон. Добре подбран микрофон може да подобри звука на излъчването и да направи преживяването на зрителите още по-приятно. В зависимост от събитието, за което излъчваме на живо, можем да изберем различни видове микрофони – от безжични микрофони за движение свобода до статични микрофони за статични сцени.

Освен камера и микрофон, за успешно излъчване на живо е необходим и стабилна интернет връзка. Без надеждна връзка зрителите могат да изпитат затруднения с гледането на излъчването, което може да намали интереса им и да намали успеха на събитието.

Накрая, за да излъчването на живо да бъде пълноценно, е необходимо и подходящо софтуерско оборудване. Софтуерът за лайвстрийм трябва да е лесен за използване и да предоставя всички необходими функции за подобряване на качеството на излъчването. С него можем да редактираме изображенията, да добавим графика и ефекти, да управляваме аудиото и много други.

Подбирайки подходящата камера, микрофон, интернет връзка и софтуер за лайвстрийм, можем да създадем незабравимо преживяване за нашата аудитория. Не забравяйте да съобразите типа на събитието, което ще заснемете и излъчвате на живо с техниката, която ще използвате. Например за заснемане на корпоративни събития и лайв стрийм може да имате нужда от определен тип светлини; камери и т.н. съобразени с мястото на събитието и достъпа до него в сравнение с излъчването на събитие, което се случва сред природата.

Следвайки тези прости стъпки и използвайки професионални фотографски услуги и оборудване, можете да създадете качествен лайвстрийм и да излъчите важно събитие на живо в социалните мрежи.