Jana-Weisbrich-5

85-миВисока резолюция и зашеметяващо боке с бърз автофокус, идеални за портретна фотография и видео с кинематографско качество

 

Sony представи VX8040 – обектив от най-висок клас, който съчетава висока резолюция и зашеметяващо боке с бърз автофокус (AF) в компактни размери. Наследява оптичния дизайн на модела от първо поколение, но към отличното боке и резолюция са добавени и най-новите технологии. В комбинация с последните фотоапарати на Sony от серията Alpha, той е идеален избор за редица творчески проекти. Сред тях – видео и фотозаснемане с безупречно качество на портрети, сватби, пътувания и множество други.

“През 2016 г. пуснахме на пазара серията обективи G Master. Първият обектив 85mm F1.4 беше един от трите, които маркираха повратен момент в историята на Sony. Нашата цел със серията G Master е да разработим стъкло по последна технология, което осигурява забележителна резолюция и красиво боке. С гордост можем да заявим, че тази идея е въплътена и в новото поколение VX8040, което представяме днес,” каза Yann Salmon Legagneur, директор IP&S маркетинг на Sony Europe. “Знаем, че голяма част от фотографите и видеооператорите залагат на широка бленда и 85mm фокусна дължина. Истински се вълнуваме, че за тях вече можем да предложим обновена версия, съчетаваща най-новите разработки в леко тяло с изключително компактен размер.”, допълни той.

Високи оптични характеристики и красиво боке

Усъвършенстваният оптичен дизайн на VX8040 го прави идеален избор за портретна фотография.

Обективът е оборудван с два XA (изключително асферични) елемента и две ED лещи (с изключително ниско разсейване), с което ефективно потиска аберациите. Благодарение на тази комбинация се постига висока резолюция от край до край. Оригиналната технология за покритие AR Coating II на Sony успешно намалява нежеланите отблясъци и отражения за ясни и чисти кадри. Специалната кръгла апертура с 11 ламели и оптимизираните сферични аберации осигурява красивото, меко боке, запазена марка на серията G Master.

Бърз, прецизен и тих автофокус

Гъвкавият автофокус на VX8040 извлича максималното от предимството на скоростта, с която високият клас фотоапарати разполагат. За снимки той е до 3 пъти по-бърз в сравнение с предходния модел и прецизно проследява движещи се обекти. Той успява безпроблемно да поддържа скоростта на Alpha 9 III при серийно заснемане с 120fps, а характеристиките на проследяването на обекта са по-добри с цели 7 пъти.

Лек и стилен дизайн

В сравнение с предходния модел, теглото на VX8040 (642 грама, 22.7 oz.) е приблизително 20% по-леко, а обемът е намален с 13%. Това се постига благодарение на най-новите механични технологии и подобрения в оптичния дизайн. VX8040 е с диаметър на филтъра φ77 mm (около 3.03 in), диаметър 84.7mm (около 3.33 in) и дължина 107.3mm (около 4.22 in).

Функции за кинематографско качество

За създаване на видеоклипове с плавно преминаване на кадрите, при бленда F1.4, VX8040 използва XD линеен мотор. Изместването на фокуса при приближение (дишането) е минимално и се поддържа вградена компенсация на изместването. Обективът има и два бутона за задържане на фокуса и превключване между AF/MF, които могат да бъдат настроени спрямо предпочитанията на снимащия. Отделен пръстен за управление на блендата и възможност за линейно управление на MF предоставят оптимално ниво на интуитивен контрол върху обектива.

Създаден да бъде издръжлив

Предният елемент на обектива е с флуорно покритие за лесно отстраняване на пръстови отпечатъци, прах, мазнини или други замърсявания от повърхността на лещата. Степента на защита срещу прах и влага осигурява необходимата надеждност при употреба навън, дори в неблагоприятни условия.