1

Brain Foods е победителят в деветото поредно издание на стартъп надпреварата 5xLABS, която се проведе в шалет „БЕАТРИС“ край Разлог. Българският стартъп за веган храни е основан през 2019 г. от Пламен Медаров и Мария Веселинова и си е поставил за цел да създава вкусни, но същевременно здравословни десерти изцяло на растителна основа.

Във финалния етап на надпреварата Brain Foods спечели журито с отличната си подготовка за презентиране, аргументираните прогнози за бъдещото си разрастване и цялостната визия.

„14,5% от световните парникови газове са произведени от млечните и животновъдните сектори“, аргументират Веселинова и Медаров решението си да създават изцяло веган продукти. Компанията им в момента е в търсене на инвестиция от 500 000 евро, които, както и привлеченото от 5xLabs вложение, ще бъдат използвани за развойна дейност, навлизане на нови пазари и изграждането на екип.

На второ и трето място журито класира основаната от Станислава Павлова компания за натурална българска козметика Shimani и създадения през 2022 г. в София производител на иновативни пуш-байкове Vinghen.

„Човек създава най-добрия бизнес от болката си“, обосновава Павлова причината за основаването на своята козметична компания. Самата тя като дете продължително време е страдала от акне и след като безуспешно е търсила решение на проблема си в продължение на години, идва идеята за създаването на Shimani.

Историята на Vinghen пък започва с визията на опитния автомобилен инженер Цветан Илиев, воден от страстта си към иновативния дизайн. С първите си доставки през 2023 г. и началото на серийното производство през 2024 г. Vinghen иска да направи революция в областта на микромобилността.

Shimani и Vinghen ще получат менторство от привлечения от 5xLABS менторски екип в лицето на предприемача, съосновател и управител на марката за био храни „Хармоника“ Любомир Ноков, младия предприемач с интереси и дейност в сферата на медии, реклама и събитиен мениджмънт Савина Езекиева, партньора във фонда за рисков капитал NV3 Йордан Зарев, Винсент Ромбаут, собственик на „Либърти Фуд Сървисис“, както и главния търговски директор в „Сирма Солюшънс“ АД Момчил Зарев.

Финалът в Разлог събра общо седем стартъпа и се състоя от петминутна презентация от страна на самите предприемачи, последвана от петминутна сесия с въпроси и отговори. Освен класираните на първите три места стартъпа финалисти бяха още Cubez in Space, производителят на специализирано електрическо превозно средство, предназначено изцяло за улесняване на доставката на храни и малки пратки в градските райони Ivery, IoT устройството за котки KittFit, както и платформата за финансиране на култура Parnass.

Журито оценяваше предприемаческите идеи въз основа на специално разработена точкова система. В процеса на обсъждане членовете му взеха предвид развитието на продукта или услугата на стартъпа, цялостната идея, начина на презентиране и оценяване на компанията, както и цялостната визия на екипа за дейността на новосъздадената фирма и перспективите пред нея. Сред по-важните въпроси за оценяващите бяха предполагаемата устойчивост на бизнес модела и социалната му полза за обществото, липсата на негативно влияние върху околната среда, иновативността на продукта или услугата и наличие на ясно определен пазар с добри перспективи за ръст.

В началото на събитието кратък икономически анализ представи специалният гост лектор доцент доктор Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Той очерта политическите рискове, пред които е изправена България и Европа, свързани с войната на Русия срещу Украйна и политиките на Европейския съюз в някои области. По думите му малко вероятната според него победа на Русия или пък замразяването на конфликта биха предизвикали дългосрочен икономически риск за целия регион.

Местните рискове Станчев обвързва с възможното оставане на България в т. нар. сив списък на държавите под засилено наблюдение за пране на пари на създадената през 1989 г. и базирана в Париж Специална група за финансови действия (The Financial Action Task Force, FATF). От общо 26-те изисквания за изключването на страната ни са изпълнени 19, което означава, че България може да бъде оставена в списъка и през 2025 г. Според Красен Станчев това ще доведе до увеличаване на лихвените равнища за финансиране на бизнес дейности в страната ни с поне 1,5 пъти.

Вторият местен риск за икономиста е свързан с пазара на труда. „България е най-ерозиралият пазар на труда в Евразия“, твърди Станчев. По думите му единствената група от работния пазар, която повишава своята работоспособност за онези, които са на над 55 години. Единствено тази група увеличава присъствието си в пазара на труда (представлявайки около 25%). Освен това налице е и т. нар. „ефект на изтласкването“. От 2010 г. насам в страната ни се прилагат различни форми на субсидиране на заетостта, което рефлектира в изтласкване на частното инвестиране в тази посока.

За Станчев съществува и трети местен риск, свързан с резултата от вече взети на ниво ЕС политически решения (като т. нар. „Зелена сделка“). По думите му част от тези решения противоречат на първоначалния замисъл на ЕС – свободното движение на стоки, услуги, капитал и хора.

„От 15-20 години насам фокусът в стартъп екосистемата в България падна изключително много върху технологичния сектор (софтуер, облачни решения и др.). Това обаче намалява възможностите за предприемачите с добри идеи в другите сектори да получат публичност, а с това – инвестиции от частни капитали. Затова решихме да създадем 5xLABS с фокус извън технологиите“, казва Павел Езекиев, сериен предприемач, инвеститор и двигател зад надпреварата.

„Излязохме извън София, за да се опитаме да покажем, че и извън столицата и големите градове има чудесни предприемачи с иновативни идеи“, поясни Езекиев. „Няколко компании от предишните формати продължават да са в процес на набиране на капитал и искаме да създадем устойчива структура, която да е на разположение и за следващите предприемачи. Целта ни е да изградим т. нар. стартъп библиотека, която да съдържа клиповете от презентациите, мнения на клиенти на дадената компания и др. Ще създадем дигитална стартъп екосистема, от която бъдещите предприемачи да черпят опит, вдъхновение и референции“, каза още той.

Първото издание на 5xLABS се проведе през 2021 г. и бе спечелено от софийската микропивоварна Sofia Electric Brewing. Младата пивоварна успя да се нареди сред водещите производители на крафт бира само за няколко месеца по време на пандемията. Запазена марка на компанията е създаването на нови рецепти и търсенето на нови възможности при създаването на продукти и тяхната реализация не само в България, но и в Западна Европа, Азия, Северна Африка, Океания и дори Антарктида.

В последното досега издание на конкурса пък триумфира гръцката компания Phee, която спечели журито с иновативните си решения, които имат и положително въздействие върху екосистемата на нашата планета. Стартъпът от южната ни съседка произвежда мебели от мъртвите листа на средиземноморските водорасли от вида Posidonia Oceanica.