1-WordCamp 2024 - cover

WordCamp се различава от всяка друга конференция, която сте посещавали. Това е събитие, което има своята специфична програма и философия и следва стандартите на WordPress общността заедно с неговия етичен кодекс. Но преди да Ви представим WordCamp Sofia, ето кратко въведение към това какво точно представлява WordCamp.

Как започна всичко?

През 2006 г. в Сан Франциско се проведе първият в света WordCamp. От този момент нататък все повече WordCamps се провеждат в повече от 65 страни по целия свят. Почти всяка седмица се провежда WordCamp!

WordCamps e за всеки, който използва или иска да научи нещо повече за WordPress. Не е нужно да сте експерт, за да се възползвате от WordCamp. Независимо дали сте дизайнер, студент или нов потребител, можете да се възползвате от WordPress.

С подкрепата на WordCamp Central, WordCamps стават възможни. Организаторите не получават заплащане за провеждането на тези събития. Доброволците и лекторите също споделят своето време и опит безплатно, за да допринесат за развитието на общността.

WordCamp Sofia

Без да скромничим, сме склонни да определим нашия WordCamp, като един от най-готините и значими в цяла Европа, а освен това е и един от най-старите. Първият Кемп, беше проведен през далечната 2010г. от група ентусиасти и от тогава, до ден днешен това е най-значимото събитие в света на WordPress в България.

Вече 14 години, ентусиасти от цялата страна се събираме заедно и посвещаваме доброволен труд и усилия, за да направим това събитие за Вас – потребители, разработчици, предприемачи, блогъри, дизайнери, маркетолози.

A сега защо трябва да присъствате на WordCamp Sofia 2024?

Ето няколко аргумента, с които се надяваме да Ви спечелим за кампа:

Ще научите много нови неща

WordCamp Sofia 2024 е отворен за различни аудитории с различни нива на умения. Ще има и голямо разнообразие от теми, които ще засегнат въпроси за дизайн, уеб разработки, маркетинг, работа с клиенти, оптимизация и др.

За разлика от типичните технологични конференции, на WordCamp не е нужно да сте експерт в областта. Конференцията е отворена за всички и независимо от нивото на познанията Ви, обещаваме, че няма да скучаете.

Ще намерите вдъхновение

Една от най-добрите причини да присъствате на WordCamp Sofia 2024 е фактът, че ще се вдъхновите не само от лекторите, но и от други професионалисти, които ще присъстват на събитието. Бъдете вдъхновени от техните истории за успех, за да се стремите и да се справяте по-добре в бъдеще. Имате проблем или въпрос свързан с Вашия WordPress сайт? Какво по-добро място да зададете въпроса си към професионалистите в областта!

Ще срещнете страхотни хора

Най-доброто нещо в WordCamp Sofia и за WordCamps като цяло са хората. За разлика от другите общности в технологичната индустрия, WordPress има огромна общност от разработчици и потребители. Хората от тази общност са повече от щастливи да споделят своя опит и знания, без да се притесняват за търговските тайни.

Не се страхувайте да присъствате на това събитие, дори ако сте сами. Хората от общността на WordPress ще ви посрещнат с усмивка.

Можете да изградите сериозни познанства и да намерите нови възможности

Независимо дали ползвате WordPress за бизнес или удоволствие, със сигурност можете да разширите кръга Ви от познанства и ще можете да се запознаете с хората от общността ни.

“Аз лично, съм имал удоволствието да се запозная със страхотни хора там, с които все още поддържам близко приятелство. Струва си, да се отбележи и факта, че имах честта да се запозная с Matt Mullenweg (основателя на WordPress) на WordCamp Sofia 2011, с който имахме страхотен разговор, който все още помня.”, коментира Стефан Велев от екипа на организаторите на кампа.

Можете да си намерите нова работа

Много компании, предприемачи, собственици на фирми и агенции посещават WordCamps с цел да набират хора с WordPress умения. Някои ще търсят служители на пълен работен ден, докато други на свободна практика. Ако сте талантлив или амбициозен разработчик на WordPress, има доста голям шанс по време на събитието ще срещнете някого, който търси вашите умения.

Подаръци ще има, за всички от сърце!

Всеки от участниците получава официалния SWAG (something we all get) на конференцията, тениска по негов размер, многобройни подаръци от спонсорите ни в брандирана торбичка (кой би отказал безплатен домейн и хостинг за новия си проект) и не на последно място – безплатен обяд, кафе и нещо дребно за хапване в почивките.

Последно, но не и по важност, това е Вашият личен принос към WordPress

На 23 ноември (събота) ще се проведе Contributors day, където ентусиасти от цялата страна ще се съберат, за да направят WordPress още по-готин и достъпен за всички. Чудите се как Вие можете да допринесете? Wonder no more и се присъединете към нас, и станете част от WordPress. Защото ние всички заедно make.wordpress.org!

Какво споделиха авторитети с опит?

Попитахме изявени авторитети и лидери с опит и принос към WordPress общността – защо участват в WordCamp събития. Ето какво споделиха те в реда, по който отговориха:

Станко Методиев, CTO DevriX, WordPress Core and Community Contributor

През годините WordCamp Sofia се е утвърдил като събитие, което събира хора с различни нива на опит, но с една обща страст – WordPress. Като дългогодишен участник, contributor, лектор, организатор и доброволец, съм свидетел на безценната стойност, която събитието носи.

WordCamp не е само за професионалисти – тук се срещат както начинаещи, така и експерти, които заедно обменят идеи, опит и вдъхновение. Това е идеалната платформа за разширяване на знанията, изграждане на мрежа от контакти и личностно развитие в една подкрепяща и креативна среда.

Ако сте част от WordPress екосистемата или искате да научите повече, WordCamp Sofia е мястото, което не трябва да пропускате.

Тишо Парушев, автор на Bulgarisation for WooCommerce

През 10 годишния ми опит като бекенд програмист съм създавал почти всякакви видове сайтове на WordPress, както теми така и плъгини в различни ситуации. Като част от WordPress общността и организатор на WordPress Meetup-и във Варна, препоръчвам на всеки, който има досег до платформата и не е ходил на WordCamp да го направи и да усети магията на събитието.

Лично моят първи досег с такова събитие беше през 2015 година на WordCamp София, както и на първият във Варна WordCamp няколко години по-късно. Като разработчик на плъгина ‘Bulgarisation for WooCommerce’ ще бъде много интересно да се видим на това събитие и да поговорим както за WordPress така и за WooCommerce и всичко свързано с онлайн търговията и как бихме подобрили платформата. Очаквам ви!“

Петя Петкова, лектор на WordCamp Sofia 2023, WordCamp Europe 2023, основател на {dev} blondie

Петя Петкова е full stack dev, лектор на WordCamp Sofia 2023, WordCamp Europe 2023, WordPress Meetup събития, основател на {dev} blondie – платформа за хора, които желаят да се развиват и опознаят възможностите, които WordPress предоставя – както от уебсайта, така и през серия от обучения. Ето какво сподели тя:

“Присъствието на конференции като WordCamp Sofia е не само възможност за учене, но и платформа за свързване с общността. Тези събития предлагат уникалната възможност да чуем от водещи експерти в областта на WordPress, да обменим идеи и да се вдъхновим от иновациите, които shape-ват бъдещето на дигиталния свят.

Общуването с колеги и професионалисти в бранша е изключително ценно. То не само разширява нашата мрежа от контакти, но и ни помага да видим нови перспективи и подходи към предизвикателствата, с които се сблъскваме в ежедневната си работа. Всеки разговор, всяка идея, която обменим, може да бъде искра, която да запали нови проекти или да ни вдъхнови за иновации.

Вярвам, че участието в подобни събития е ключово за нашето професионално развитие. Те не само ни информират за последните тенденции и технологии, но и ни напомнят колко важно е да бъдем част от общност, която споделя нашите страсти и амбиции. Нека не пропускаме възможността да учим и растем заедно!

Ще се видим там!”

Марио Пешев, сериен предприемач, CEO на DevriX, стартъп инвеститор и ментор

Марио Пешев е сериен предприемач, CEO на DevriX, стартъп инвеститор. Огромен поддръжник на образованието и „даването обратно“ – менторство, образование, кръжоци, и различни начини, с които да сме полезни и да има смисъл от съществуването ни. Ето какво сподели той:

„Участваме активно в WordCamp събитията у нас още от първото издание през 2011 година и за нас присъствието не подлежи на въпрос. WordPress е водещата система за управление на съдържанието и 43% от всички сайтове онлайн са изградени на платформата с отворен код.

През годините сме интегрирали решението в малки, средни и огромни организации (включително банки, телекоми, Fortune 500), докато същата платформа е служила за обучителна система за първи стъпки на деца и юноши при въведението в писането, редактиране на съдържание, обработка на снимки, създаване на теми, поддръжка и програмиране на плъгини. Десетки милиони специалисти в технологиите, маркетинга и дизайна в днешни дни са преминали през WordPress под една или друга форма в оформянето си като експерти.

Надявам се да пресъздадем същите условия и преживяване и на днешните тийнейджъри, подрастващи, и тепърва завършващи, за да ги въведем правилно в света на отворения код и свободата на словото, които често се губят в социалните мрежи и мобилните приложения, които блокират ежедневно хиляди акаунти и водят до загуба на информация, съхранявана с години.“

Oleg Petrov – WordPress експерт и дигитален инфлуенсър

WordCamp Sofia е не просто конференция – това е среща на хората, които правят WordPress такъв, какъвто е. WordPress е мощен инструмент, но истинската му сила се крие в общността зад него. Именно ние, хората, които споделяме знания и опит, правим платформата толкова успешна и иновативна.

Аз ще бъда на WordCamp Sofia 2024 с една основна мисия – да бъда полезен. През годините съм натрупал богат опит в WordPress и моята цел е да го споделя с всеки, който тепърва прави своите първи стъпки в света на WordPress или иска да стане професионалист в тази област. Ще съм там, за да дам съвети, да отговоря на въпроси и да помогна на всеки, който има нужда от насоки.

Ако искате да научите как да развиете уменията си, да усвоите нови техники и да се свържете с вдъхновяващи хора от нашата общност, WordCamp Sofia 2024 е мястото за вас. Това е вашата възможност да се включите в една динамична и подкрепяща среда, където всички можем да учим един от друг и да растем заедно.

Аз ще бъда там и ви каня да се присъедините – за да учим, да се вдъхновяваме и да изградим заедно бъдещето на WordPress.

Атанас Йонков – автор на WordPress теми, организатор и доброволец на WordCamp събития

Започнах с WordPress почти на шега, когато с още двама приятели създадохме блог. Бързо установих, че ми доставя огромно удоволствие да добавям различни функционалности и най-вече да виждам конкретен резултат от труда, който полагам. Затова и реших да напусна скучната и монотонна работа, която по това време работех и започнах работа като уеб разработчик с WordPress. В началото беше трудно, защото нямах никакъв опит, но постепенно добих знания и самочувствие и сега работя по изключително комплексни проекти с най-различни съвременни технологии като реакт, некст, вю и др. Основах и фирмата Насио Тиймс, с която предлагам безплатни и платени теми и разширения за WordPress, както и извършвам консултантска дейност.

Първия ми досег с WordPress общността в България беше на WordCamp София 2018 година, с главен организатор Петя Райковска. Никога няма да забравя топлото посрещане, което получих като доброволец в екипа. Преди съм бил доброволец и на други конференции, но тази определено ми бе най на сърце. Хората бяха изключително готини, лекциите – уникално добри, атмосферата – неповторима. Както казва колегата Стефан Велев, това събитие е истински празник. Впоследствие се включих в организацията на WordCamp Sofia 2019, като лийд на доброволците. Участвал съм като доброволец и на международни WordCamp-ове, между които WordCamp Скопие и WordCamp Europe.

На настоящия WordCamp Sofia 2024 отговарям за лекторите и нямам търпение да обявим кои ще бъдат те. Този път имаме по-малко време за организация, но съм сигурен, че ще се получи страхотно събитие.

Марин Атанасов от екипа на Automattic с принос към WordPress и Gutenberg

Историята на Марин с WordPress започва в далечната 2006, когато го използва за да създаде персонализиран блог за един от първите си клиенти като фрийлансър. През годините, Марин допринася към ядрото на WordPress, с разработка на разширения и преводи, като едновременно с това обучава екипи на разработка с WordPress.

„През 2015 вече ми беше омръзнало да обяснявам на всеки поотделно как работи Rewrite API и това става причина за първата ми изява като лектор на WordCamp Sofia“.

Марин е запленен от WordPress обществото още от 2013г, когато присъства на първия WordCamp Europe в историята. По-късно, между 2016 и 2019, Марин допринася като доброволец и организатор на различните WordCamp Sofia и WordCamp Europe, а през 2017 е главен организатор на WordCamp Varna. Марин е един от организаторите на местния WordPress meetup във Варна.

Днес Марин е част от екипа на Automattic и прекарва основна част от времето си като допринася към WordPress и Gutenberg. Той е лидер на екипа, който поддържа и разработва библиотеката с компоненти на WordPress (@wordpress/components), както и @wordpress/data и още няколко критични части от Gutenberg и ядрото на WordPress.

wordcamp

Как да се присъедините към WordCamp Sofia 2024

Присъединете се към WordCamp Sofia 2024, за да направим най-големия регионален форум за WordPress незабравимо събитие – празник на знанието и взаимопомощта!

Можете да се присъедините като:

  • посетител – със закупуването на билет на изключително достъпна цена
  • микроспонсор – за да добавите малко по-голяма стойност на финансовата си подкрепа
  • спонсор – за да се срещнете с общността и да представите своя бизнес
  • медиен партньор – за да ни помогнете да достигнем до повече хора, а вие да се презентирате пред нова аудитория
  • доброволец – за да добавите стойност с лични усилия и време – принос към общността

Благодарим Ви, че заедно правим общността по-значимо и богато на знания място!