IT skills

Интервю с Кристина Стоенчева, Technical Account Manager, и Пенка Зяпкова, Sr. Technical Recruiter в агенция за подбор на персонал в технологичния сектор

 

Есента бележи началото на активния сезон в бизнеса. Като експерти в HR сферата кои пет умения бихте откроили като най-важни при наемането на хора в IT сектора?

Кристина Стоенчева: Технически знания и умения, критично мислене, комуникационни умения, екипна работа, готовност да учат и да се адаптират.

Пенка Зяпкова: В IT сектора водещото умение, което бива проверено, е техническата подготовка на кандидата. За конкретната IT позиция е важно владеенето на конкретни технологии и инструменти, определен програмен език, framework. На следващо място бих сложила проблемното и аналитично мислене. Важни са и комуникативните и „меки“ умения на човека – да може да комуникира ефективно както с технически, така и с нетехнически лица. Умения за работа в екип. Желание за учене поради голямата динамика в развитието на технологиите. Свободно владеене на английски език!

Кои са приоритетите в обучението и развитието на кадрите в IT на работното място? Каква е ролята на AI в наемането и обучението на IT служители?

Кристина Стоенчева: Като експерти в MiNDS, наблюдаваме, че AI навлиза все повече при наемането в IT сектора, защото спестява време и подобрява прецизността при скрининга на кандидати. AI може да сканира CV-та и да анализира профили въз основа на конкретни критерии. Освен това има компании, които провеждат видео интервюта с AI анализ. При обучението AI може да идентифицира индивидуалните нужди на служителите от обучение въз основа на техните умения, както и области за подобрение.

Пенка Зяпкова: AI със сигурност ще играе все по-важна роля в наемането и обучението на IT служители. Очаква се все повече да се автоматизират и процесите по селекция и наемане на нови кадри. AI може да помогне за намаляване на човешките предразсъдъци в наемането, т.e. той прилага обективни критерии за оценка.

Колко важна е образователната степен/дипломата в IT индустрията?

Кристина Стоенчева: Все повече IT компании предпочитат кандидати с диплома и релевантно образование и главната причина за това е нивото на ангажираност, необходимо за неговото завършване. Освен това академичното обучение дава солидна теоретична основа и задълбочено разбиране на концепциите в програмирането, алгоритмите и компютърните науки.

Пенка Зяпкова: Висшето техническо образование е високо ценено в голяма част от IT компаниите у нас и все още играе роля в IT индустрията. Все пак неговата важност може да варира в зависимост от конкретната позиция и компания. За по-джуниър ролите например е важно кандидатът да има висше техническо образование, защото за подобни роли се търсят базови знания и умения, които се изучават именно в университетите. За по-високите позиции акцент се поставя върху професионалния опит и практическите умения и знания на кандидата.

Как се променя ролята и значението на фрийланс специалистите?

Кристина Стоенчева: Броят на фрийланс специалистите в IT сектора нараства поради нуждата от гъвкавост и специализация. Компаниите ги търсят за изпълнението на специфични проекти, което им позволява да наемат експерти без дългосрочни ангажименти и високи разходи. Освен това те внасят иновации, като работят в различни домейни, което помага на компаниите да бъдат по-адаптивни и конкурентоспособни.

Пенка Зяпкова: В последните години в MiNDS забелязваме, че фрийланс специалистите стават все по-важна част от IT индустрията. Предлагат гъвкавост, разнообразие от умения и съответно са икономически изгодни за работодателите. В България фрийланс специалистите имат възможност да работят за международни клиенти, което им дава по-голяма възможност за намиране на проекти. Плюс е, че при фрийланс работата може да се работи изцяло дистанционно, което допълнително увеличава интереса от страна към фрийлансинга.

Как бихте коментирали приноса на меките умения в IT сферата?

Кристина Стоенчева: Меките умения помагат за ефективно разрешаване на проблемите и изграждане на успешни професионални отношения, което от своя страна води до по-висока продуктивност и успешно завършени проекти.

Пенка Зяпкова: „Меките“ умения са изключително важни и за IT сферата. Колкото и да е добър в технически аспект един специалист, ако не притежава добри „меки“ умения, то той не би бил подходящ кадър за IT компаниите. Фирмите все повече търсят специалисти, които не само притежават технически знания, но и умеят да взаимодействат и сътрудничат ефективно.

Как оценявате присъствието на жените в един толкова „мъжки“ сектор като IT?

Кристина Стоенчева: Въпреки че секторът е традиционно доминиран от мъже, все повече компании се стремят да привлекат и задържат женския талант, осъзнавайки ползите от това – жените често внасят по-различни подходи към решаването на проблеми, техният опит и способности спомагат за по-добър баланс между техническите и меките умения в екипа, което е особено важно в бързо променящата се среда на IT сектора.

Пенка Зяпкова: България може да се похвали с по-голям процент заети жени в IT сектора в сравнение с други страни. Това е много позитивна тенденция, защото присъствието на повече жени може да помогне за промяна на културата в IT сектора, като например да се насърчава по-голяма приемственост, както и да се намират по-иновативни и ефективни решения на проблемите.