Duplicate Content е може би най-мъглявата част от оптимизацията за търсачки по простата причина, че достатъчно информация няма. В тази статия смятам да поясня какво е duplicate content, какво взимат в предвид Google под „content“, как наказват за дублирано съдържание и как да предотвратим дублирано съдържание/нарушени авторски права.

Какво е duplicate content?
Казано на чист български – дублирано, копирано от друг сайт съдържание. Но в същото време дублирано съдържание може да има на един сайт самостоятелно.

А какво всъщност е съдържание; дублирано съдържание?
За да разберете същността на дублирано съдържание, трябва да разберете какво самите Google вземат предвид под съдържание. Това не е само текстът и статиите във вашия сайт. Съдържание са линковете към други страници и сайтове, линк структурата, изображенията, както и текстовете, статиите и още. На кратко – съдържание е цялата информация в един сайт, която се вижда от посетителя.

Как наказват Google за дублирано съдържание?
Ако ботовете на търсачките намерят същото съдържание в други сайтове, или отделни страници на вашия сайт – или биха ви класирали по-назад в резултатите, или просто ще ви премахнат от тях – ще ви филтрират. Причината е, че когато се появят няколко резултата с еднакво съдържание, търсещият няма да намери толкова лесно търсената информация.

Тоест когато копирате съдържанието на друг сайт, шансът да бъдете филтриран е също толкова еднакъв, колкото на собственика на откопирания сайт.

Как да предотвратим дублирано съдържание/нарушаване на авторски права?
Като автор:
Използвайте търсачката за duplicate content Copyscape. Когато намерите сайт, който ви копира, имате два варианта – да помолите автора на сайта да премахне дублираното съдържание, или да попълните DMCA оплакване до Google. Обикновено получавате отговор на писмото до 48-72 часа, а нарушителят на авторски права бива спрян/филтриран.

Като копиращ: Не насърчавам копирането на чужди статии. Вместо това, изберете си една от безплатните PLR статии в Get a Script, които да преведете/преразкажете. Просто принтирайте статията, ако трябва запишете си основната информация и я преразкажете в свой стил. Приемайте безплатните PLR статии като основите на вашите статии. И на тези основи отлейте съдържанието.

Особено когато правите онлайн бизнес – винаги пишете свои статии, или преразказвайте с допълнения безплатни PLR статии. Проблеми с duplicate content/дублирано съдържание могат лесно да се избегнат – избягвайте ги!