Приключи първата част на K2Web, събитието за дигитален бизнес в София. Гостите на дългоочакваното събитие се радваха на презентации от водещи български експерти в сферите на маркетинг, реклама и комуникации. За пръв път в българския уеб се проведе церемонията на K2Web за награждаване на най-добрите кампании, страници и приложения във Facebook.

Павел Хаджиев за работата в IT

Начало на деня постави Павел Хаджиев, кариерен консултант в JobTiger.bg и съавтор на книгата „Мисия моята IT кариера„.

Павел сподели актуални тенденции за намиране на работа в IT сектора. Обявите, сподели той, не са най-добрият начин за целта – но ако все пак решим да кандидатстваме по обява за свободна позиция, добре е да знаем няколко трика. Европейското CV е подходящо за държавна работа, но за длъжности в частния бизнес е препоръчително да използваме собствено, креативно и нестандартно curriculum vitae.

Павел наблегна колко важно е да имаме добре поддържан и актуален профил в социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn. Ето няколко от неговите съвети:

  • Трупайте колкото се може повече професионални контакти. За разлика от Facebook, в LinkedIn не навлизате в зоната на личното пространство на непознати и не трябва да се страхувате да ги добавите в своята мрежа.
  • Ако неуморните нотификации от LinkedIn групи ви тормозят, просто ги изключете. Но не се отказвайте от силата на този инструмент заради няколко известия.
  • Качете добра и представителна снимка в своя профил.

Димитър Николов запита Павел относно мнението и опита му с Facebook профилите на кандидатстващите за работа. Отговорът му бе да се внимава със снимките и изказванията. Дори профилът ви да не е публичен, работодателите могат да намерят начин да го разгледат – допълни Павел.

Ален Попович за маркетинг и комуникация в социалните медии

След сутрешната кафе пауза събитието продължи по програма с втория презентатор, а именно Ален Попович на тема маркетинг и комуникация във Facebook.

Още в самото начало Ален констатира, че 90% от фирмите в България не използват правилно социалната мрежа: „Хората все още не може да се ориентират, а какво остава за бизнеса?“. Попович направи интересна съпоставка между традиционните и социалните медии. Ако при традиционният канал нямаме точно определен таргет от клиенти, то специфичното за социалните канали е, че трябва да се провокира интересът на хората, за да може публикацията по-често да се появява във фийда им. „В социалните медии не съдържанието – а анализът е цар!“.

Ален даде и практични съвети за справяне с хейтъри. Когато ви зададат деликатен въпрос, не отговаряйте веднага – изчакайте да се успокоите, за да можете да премислите спокойно своя отговор. „Хейтърите могат да ви направят известни. Стига те да не се превръщат в разрушители на бранда. Те са изключително силни като думи и интелект,“ добави той.

Огнян Младенов и оптимизацията за търсачки

Следващата тема бе за новостите от областта на SEO – Огнян Младенов сподели успешни практики, съвети и бъдещи тенденции при оптимизацията за търсещи машини.

Огнян предостави любопитни статистики относно скорошните промени в алгоритъма на Google:

  • 40% от сайтовете, които някога са били в топ 10, драстично са слезнали надолу.
  • 30% са спаднали по определени ключови думи, но по другите няма промяна.
  • 20% са сериозно засегнати по всички търсения.
  • 10% са незначително афектирани.

Като цяло, сайтове с незаслужени позиции са били наказани и свалени назад в резултатите при търсене.

Станислав Димитров – дигитален маркетинг в ерата на Google

Станислав Димитров представи различни практически приложения на приложенията на Google.

Google Places, приложението за локално търсене, е изключително полезно за бързото намиране на бизнеси като хотели и ресторанти. При задаване на настоящото ви местоположение, Google Places намира най-удобните и близки за вас места, които биха ви заинтересували.

Google Catalogs е налично само за таблети и далечно за България към настоящия момент. В близкото бъдеще, обаче, ще е налично и на нашия пазар.

С Google Play можете лесно да се забавлявате, да четете книги и да слушате музика. То е трофеят на компанията в развлекателния уеб.

Станислав сподели любопитна статистика за Google+; 68% от настоящите потребители са от мъжки пол.

Време за награди!

Един от многото интересни моменти през първия ден на K2Web бяха наградите за най-добрите кампании, страници, приложения и групи във Facebook.

Explore Midnight получиха награда за цялостна фейсбук кампания.

Голямата награда за българска Facebook страница на годината спечелиха Jack Daniel’s България.

Разбира се имаше и изненади! Бяха раздадени три допълнителни статуетки, сътветно за Facebook Influencer 2012 (Ален Попович), за Social Media уебсайт 2012 (сайта на Нова Телевизия) и за маркетинг блог на годината (блога на Борис Луканов).