K2Web – едно от големите събития за българския дигитален бизнес се проведе в Интерпред, София миналата седмица. Ива Петрова от нашия екип бе първа в родния уеб с подробни репортажи от двата дни на събитието.

Поканихме Иво Илиев, експерт по дигитален маркетинг и един от организаторите на K2Web, да сподели своя ценен опит от провеждането на тазгодишната конференция.

Надяваме се информацията да бъде повече от полезна на тези читатели на Kreativen.com, на които предстои да организират семинари, презентации и тематични събирания.

#1: Поздравления за K2Web – бе едно наистина интересно и полезно събитие. Какво мотивира твоя екип, за да го реализирате?

Печалбите! В нашия бранш е критично важно да спечелиш приятели, нови контакти и позитивно отношение. Това те презарежда изключително бързо и веднага те прави креативен и деен. Аз лично се презаредих след тези два дни, въпреки, че почти не бяхме мигнали последната седмица. На K2Web спечелих много емоции, идеи, нови приятели, знания и бизнес контакти. Това е достатъчно, поне за мен, а доколкото разбрах и за повечето от гостите.

#2: Какви бяха най-големите трудности в организацията и провеждането на K2Web? Как успяхте да се справите с тях?

Да направиш събитие в разгара на летния отпускарски сезон, което, на всичкото отгоре, е двудневно и освен него, в кратък период от време има доста други подобни събития – това си беше истинското предизвикателство. Някой от гостите сигурно е трябвало да изберат – на море или на K2Web, и се радвам, че избраха събитието и се запознахме на него.

Според мен едно събитие е успешно само, когато гостите му са страхотни личности. В тази връзка смятам, че K2Web беше много успешно събитие и отново благодаря на всички толкова страхотни хора, с които бяхме заедно тези два дни.

#3: Сподели една своя грешка от тези два дни, която предпочиташ да бе избегнал.

Доста са грешките. Например забравих името на един от спонсорите, тъкмо когато го анонсирах. Също така се сетих, че грамотите за победителите в Класацията не са надписани, когато трябваше да ги връчваме. Без малко да изхвърлим една от статуетките погрешка в суматохата – мерси на колегите, които я изровиха от кошчето.  До последно не беше ясно какво се случва с B2B вечерята, но накрая все пак стана организацията и афтърпартито се състоя прекрасно. Имаше подготвена авторска музика за церемонията по връчването на наградите, обаче покрай вълненията около кампанията на Игор съвсем забравих за нея. Като говорим за Игор – без малко да пропусна да поканя Ален Попович и Людмил Аспарухов на сцената, защото те направиха адски много за тази кампания.

Доста, доста, доста гафове бяха. И технически, и всякакви други. Спомняте си как Ален излезе на сцената и едновременно заби  компютъра, проектора и микрофона – винаги му се получава на него някакъв технически гаф. Не сме искали да ги крием – знаехме, че се получават подобни неща, когато всичко става на живо – може би в това му е чарът. Казваме си „следващия път ще се постараем повече и няма да допускаме старите грешки” и съм сигурен, че следващия път ще има нови гафове, различни от старите, но ще ги има. Днес, например, един приятел ми каза, че прекалено много съм благодарил и това е унищожило репутацията ми на хейтър – това май беше най-голямата грешка и сега трябва да се стегна и да я поправям.

#4: Кои бяха най-ефективните канали за промотиране на конференцията?

Има ли нещо, което посетителите на Kreativen.com, които ще провеждат свои събития, би било полезно да знаят?

По принцип сайтовете за евенти и е-мейл маркетингът са много ефективни канали. Все пак днес интернет потребителите, като част от „Ерата на вниманието” , искат да получат препоръка, преди да вложат пари и време в каквото и да е било. В момента има голямо разнообразие от събития и хората трудно се решават да изберат някое. K2Web се провежда за пръв път, малко преди него беше традиционният WebIT, който е доказано у нас събитие от няколко години насам. Въпреки масираната интернет кампания, на K2Web му липсваха препоръки, за които благодаря на медийните партньори, че дадоха. Те обясниха подробно защо K2Web е правилното място за дигиталния бизнес, защо K2Web е по-различен формат събитие и пр. Резултатът беше красноречив. Не искам да се хвалим колко човека са се събрали, все едно имаме фейсбук страница с фалшиви фенове, с чиято бройка тръбим навсякъде. Радвам се, че два дни в и пред залата беше пълно с креативни личности, а атомсферата – с техните идеи.

В тази връзка за мен блогосферата е изключително ефективен канал – доста често съм го казвал. Поради тази причина искам да се обърна към всички бизнесмени, които четат Kreativen.com (знам, че не сте малко, затова нека ви дам един изпитан практичен съвет):

Обръщайте внимание на блогърите – това са високо интелигентни личности със силен характер, отлични професионалисти в своята област и лидери на мнение. Всеки блогър е важен, независимо дали е хейтър или позитивно настроена личност към бранда ви! Комуникирайте активно с блогъри относно своята марка и те ще ви предложат уникални решения и идеи. Радвам се, че в България блогосферата е изключително добре развита и дейна. Много се гордея, защото и аз съм част от нея.

#5: Какви са твоите лични съвети за намиране на презентатори?

До ден днешен се чудя за едно нещо – кога един лектор може да се нарече „успешен”? В България, когато изврънкаш чуждестранен лектор да направи едночасова лекция, изведнъж всички започват изключително да се вълнуват и без да се замислят си правят регистрация. А самите регистрации са доста скъпи – за двойно по-малко пари можем да гледаме не един, а двама български лектори – те са врели и кипели на Българския и чуждестранния пазар, имат доста информация и актуални статистики, а най-важното – имат поглед над нещата тук, и могат да ги сравнят и анализират практически. Така излиза, че лекторът-чужденец си струва колкото двама български експерта, т.е. той е двойно по-успешен. Не мисля така!

Знаете ли, познавам много известни чуждестранни лектори-маркетолози, които си изкарват прехраната от хонорари от събития, но в живота си до момента нямат нито една проведена кампания. Да не говорим, че не малко лекции от чужденци са по-скоро реклама на техни продукти или услуги. Не искам да звуча националистически, но за мен българските лектори по нищо не отстъпват от чуждестранните, дори напротив.

За мен успешните лектори трябва да отговарят на два много прости критерия: първо да са отлични специалисти в своята професионална област и второ – да имат добро сценично поведение. Оги Младенов, Бисер Вълов, Ален Попович, Явор Колев, Любо Аламанов, Станислав Димитров… нека не изброявам всички от K2Web  – аз им се възхищавам искрено и за мен те винаги ще са успешни лектори и професионалисти. Преди събитието имаше какви ли не съвети към нас: че е по-добре да поканим чужденец, че някой лектори били омръзнали вече на хората, че други щели да предизвикат хейт и това да направи събитието отблъскващо. В тази връзка моят съвет е – НЕ ПРИЕМАЙТЕ СЪВЕТИ! Направете нещата така, както смятате за добре – пък каквото ще да става. За мен на K2Web бяха едни от най-готините лектори на България. Точка.

Благодаря на екипа на Kreativen.com – вие бяхте първите, които отразиха детайлно и първия, и втория ден от събитието. Радвам се много, че бяхте гости на K2Web и спомогнахте за страхотната атмосфера. Желая ви много здраве и много успехи!

Иво, благодарим и ние!