Христо Чернев е изпълнителен директор на TaxiMe, ментор във фондовете за развитие на иновативни бизнес идеи LAUNCHub и Eleven и изключително приятен за компания човек, с когото имах удоволствието да прекарам тази гореща лятна неделя – разговаряйки за новата услуга TaxiMe и предприемачеството в българския дигитален бизнес.

Още в първия момент, когато научих за TaxiMe, помислих че това е много повече от едно обикновено мобилно приложение за повикване на таксиметрови коли.

От една страна, обикновените клиенти като мен и вас ще получат удобна и използваема апликация за мобилни устройства, с която да поръчват, използват и оценяват услугите на таксиметрови компании – първо в границите на София, а в последствие и в цялата страна.

От друга, таксиметровите компании ще могат да се възползват от една нова и цялостна система за управление и развитие на своя бизнес, която ще позволи на коректните и приветливи таксиметрови водачи да изпъкнат според това колко качествено вършат своята работа.

С други думи, причината да се свържа с Христо бе, че разработената от неговата компания услуга допринася за развитието на цял един пазар по (досега) неприложен у нас начин, използвайки потенциала на мобилните технологии в улеснение на потребителите и методиката на събиране и анализ на статистика в полза на таксиметровите компании и хората, които работят в тях.

С радост мога да ви споделя, че първото ми впечатление от TaxiMe се оказа повече от правилно. В следващите параграфи на тази публикация, която обобщава разговора между мен и Христо, ще разберете интересни подробности за новата услуга, истини и съвети за български предприемачи в сферата на дигиталния бизнес (а и не само), и ще видите снимки от TaxiMe в действие – всичко това любезно и ексклузивно предоставено за вас, читателите на Kreativen.com.

Христо с усмивка наближава отворения бар на столичното заведение Art Club. Времето беше наистина топло (казваха, че същия ден бе най-горещият в годината), напитките студени, а нашият разговор бе изпълнен с творческата атмосфера на споделяне на идеи между двама човека, които обожават своето професионално призвание и ежедневната си работа.

Запитах Христо защо според него нямаме повече подобни и иновативни проекти на пазара за мобилни приложения, като изключим неговия малък размер в сравнение с други европейски държави: „В България има много технически грамотни хора , които за жалост нямат бизнес мислене – те разработват добри по идея продукти, но не могат да ги пригодят към очакванията на потребителите.“ Не е достатъчно да разработиш мобилно приложение с уникална функционалност, каза Христо, то трябва да бъде използваемо и привлекателно за потребителите. За целта различните продукти трябва да подходят по различен начин – наистина отдавна измина времето, когато универсалните бизнес подходи придаваха достатъчна ефективност на повечето бизнес модели.

„TaxiMe отне доста повече време за разработка, отколкото едно обикновено мобилно приложение – защото в своята същност TaxiMe е система. Тя работи както с таксиметровите компании и водачи, така и с клиентите на таксиметрови услуги.“

Потребителите на мобилното приложение могат да поръчат такси по три начина – с директно въвеждане на адрес, през карта на местоположението им (чиято точност варира според GPS устройствата на различните смартфони и таблети), както и през вече записани адреси за тези от тях, които редовно повикват водачи на жълтите автомобили от вкъщи, от работа и от любимите си заведения и публични места.

Когато клиент поръча такси, най-близкият водач с най-висок рейтинг получава поръчката. Това, което прави приложението различно и по-удобно за клиенти от традиционното телефонно обаждане, е че виждате как и откъде таксито се привлижава до вас в реално време на картата.

Щом се качите, TaxiMe препоръчва най-краткия и оптимален път, показва изчислена средна цена на вашето пътуване (която, разбира се, зависи от предпочитаното от вас трасе и задръстванията по пътищата) и отново вашето местоположение в реално време.

Когато стигнете до своята дестинация, можете да оцените качеството на вашето пътуване – със система за рейтинг от пет звезди и ваши собствени коментари по поведението на водача и състоянието на автомобила. Всички оценки се записват в системата и имат моментален ефект върху рейтинга на таксиметровия шофьор, което в последвие ще се отрази на броя поръчки, които получава спрямо останалите колеги в близост до него.

 

„Таксиметровите компании са инициативни и веднага харесват TaxiMe заради рейтинговата система. При поръчка на такси, се повиква водачът с най-висок рейтинг, който се намира най-близко до клиента. Аналитичността на TaxiMe е много полезна за бизнеса – компаниите виждат добре как шофьорите и автомобилите им се позиционират спрямо тези на конкурентите. Услугата ни дава инструмент за контрол на бизнеса. Клиентите поръчват най-доброто такси бързо и удобно и гласът им за качеството на услугата винаги се чува и влиза в систмата. Компаниите имат достъп до система за управление на качеството с конкретни и точни данни.“

TaxiMe ще има интерфейс на английски език за чужденци – които в момента намират избора на качествени таксиметрови услуги труден и объркващ. Също така ще помогне на компаниите да се борят с водачи „помпаджии“, които нарочно и скрито надуват цената на своите апарати.

„Таксиметровите компании полагат много усилия да намират добри шофьори, а TaxiMe предоставя удобна система за обратна връзка с клиентите и контрол на качеството.“, каза описателно Христо.

Извън главната тема на нашия разговор, попитах Христо защо финансирането през фондове за стимулиране на предприемачеството, в какъвто той има ролята на ментор, е по-добро решение от тегленето на банков заем.

„Фондът е партньор – той предоставя know how как да не се провалиш. Банковите заеми усилват вашите рискове като предприемач, които вече са достатъчно високи.“

Искрено завиждам на хората, които през LAUNCHub имат възможността съвместно да работят с Христо и неговите колеги. Надявам се, че все повече инициативни и можещи хора ще се появяват в българския бизнес – хора, които разчитат повече на своите умения и постижения, отколкото на своето име и връзки. Тази промяна е нужна на българското общество, ако искаме да постигнем икономически просперитет и напредничава народопсихология като нация.

Имаме нужда от хора с идеи. От предприемачи. От инициатори и пионери. И напълно споделям гледната точка на Христо, че такива у нас има. Те търсят поле за изява и помощта на останалите, за да успеят и да допринесат на родния бизнес.

„Никога не се отказвайте, дори да ви звучи като клише. Търсете съветите на опитни предприемачи, които не само ще ви помогнат да се издигнете, но и ще ви кажат как да не се провалите. В предприемачеството има повече моменти на неуспехи, отколкото триумфи. Затова когато имате победи – радвайте се, отворете шампанското и се мотивирайте от тях. Продължавайте напред.“