Първата в региона асоциация за дигитални комуникации – Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации (БААДК), беше учредена в България.

Браншовата организацията ще има за цел да установи етични норми при ползването на социални медии с маркетинг цели, да наложи професионални практики в областта на дигиталните комуникации, както и да повиши вниманието на потребителите срещу интернет измами.

БААДК беше учредена от седем агенции, специализирани в областта на дигиталните комуникации: All Channels Group, APRA Digital, Despark, InteractAge, Publicis MARC Group, SiteMedia и Social Me. За повече информация за асоциацията и учредителите – официалната интернет страница www.baadc.bg.

Свързахме се с Ален Попович, съ-основател на БААДК (професионална титла/ други проекти по желание), който специално за читателите на Kreativen.com ще сподели повече подробности относно целите и дейностите на новата асоциация на родния дигитален пазар.

#1: Здравей, Ален! Поздравления за новото начинание от името на целия ни екип.

Ще разкажеш ли защо българският бизнес се нуждае от подобна асоциация и по какъв начин дигиталните специалисти и техните клиенти ще спечелят от дейността й?

Oтмина началният период на проучване и осмисляне на социалните мрежи. Вече сме свидетели на активна комуникация онлайн, която има за цел да продаде, да впечатли и да убеди потребителите. Реално днес съществува отделен бранш, нов занаят – дигитална комуникация. Именно това доведе до необходимостта да осъзнаем, че имаме нужда не само от качествена конкуренция, но и заедно да си помагаме и да се подкрепяме за постигане на търсените цели.

#2: Напоследък се появиха много „специалисти“, които без опит и квалификация предлагат недостатъчно качествени услуги на ниски цени – а клиентите, съответно, остават недоволни.

Ще отличавате ли коректните компании, които предлагат услуги на пазара и как ще спомагате дейността им?

Всяка компания, която пожелае да членува в БААКД, ще бъде оценена по обективни критерии.

Въпреки това мисля че времето ще покаже, дали ще е необходимо да се създава отличителна значка или сертификат за компаниите – говорим за специалисти по комуникация, които с работата си се доказват най-добре.

#3: Ще станем ли свидетели на събития, семинари и обучения от БААДК?

Защо не? Макар че към момента има достатъчно обучения и семинари, които заслужават да бъдат подкрепени като адекватни и качествени. Нека първоначално да фокусираме вниманието си върху

належащи проблеми и необходимости за бранша, а по-нататък може би ще помислим и за разширяване.

#4: У нас липсва авторитетна институция, която да сертифицира специалистите по дигитален маркетинг и онлайн комуникации. Това затруднява бизнесите в избирането на кадри и външни консултанти, когато възнамеряват да обогатят онлайн дейностите си.

БААДК има ли потенциал да се превърне в център по дигитална квалификация, призната от българския бизнес?

За издаване на сертификат и провеждане на курсове е една и от идеиите но докато стигнем до този момент ни чака доста работа, това е една сложна процедура, която изисква не само време и ресурс, а и коректни критерии. Да, БААДК може да гарантира , че членуващите агенции отговарят на необходимите стандарти за качество и етика, но това важи и за други компании, които не са членове.

#5: Да създадеш асоциация е трудоемко начинание. Би ли споделил за читателите на Kreativen.com, които възнамеряват да създадат подобни институции, съвети от личен опит с учредяването на БААДК?

Освен много труд, има много време, разговори, идеи и необходимост от пресяване на най-важното – каква е целта. Без ясен мотив за обединение не виждам смисъл от създаване на една асоциация. Програмата и планът за бъдещите действия е важна част, която обединява конкурентите – всеки трябва да намери достатъчно адекватно представени и защитени правата и отговорностите си.

Не забравяйте, че преди да изберете своя партньор, трябва да се уверите, че той може да гарантира за качеството на обслужване и услугата – потърсете поне един предишен клиент. Всеки препоръчва с удоволствие екипът, от който е останал доволен.